Home Τα νέα της Επιστήμης Πλαστικά το 80% των αποβλήτων στις κυπριακές παραλίες

Πλαστικά το 80% των αποβλήτων στις κυπριακές παραλίες

Χρειάζεται η συμβολή και η ανάληψη της ευθύνης όλων στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Παναγιώτα Κουτσόφτα, συντονίστρια του έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά.
 
Με αφορμή την τοποθέτηση σε παραλία της Αγίας Νάπας του γλυπτού φάλαινα με τίτλο «Ευδοκία» που κατασκευάστηκε από μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου για την εκστρατεία «Keep our Sand and Plastic Free”, με στόχο τη συλλογή πλαστικών συσκευασιών, η κα. Κουτσόφτα, είπε πως «η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλαμβάνει δράση, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά και κυρίως τα πλαστικά μιας χρήσης. Από το 2021 ξεκινά η σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που υπάρχουν εναλλακτικές όπως μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πλαστικές μπατονέτες και άλλα».
 
Πρόσθεσε πως «είναι πλέον γνωστό ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί η απόρριψη πλαστικών με τους ίδιους ρυθμούς, οι θάλασσες μας μέχρι το 2050 θα περιέχουν, σε βάρος, περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια». Σημείωσε ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση «εκτιμάται πως μέχρι το 2025 οι θάλασσες θα περιέχουν ένα τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψαριών. Στα νερά της Μεσογείου, κάθε λεπτό καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα ενώ περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά».
 
Εξήγησε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από τη στεριά και οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, με εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες μας δεν έχουν μόνο τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για τον άνθρωπο αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο μας, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία».
 
Εκτιμάται, συνέχισε η κα. Κουτσόφτα, πως «το κόστος των θαλάσσιων απορριμμάτων στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας είναι 259 – 695 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο».
 
Το “Keep our Sand and Sea Plastic Free” συνέχισε «είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές, ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της επαρχίας Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία».
 
Στόχος μας, είπε, «είναι η επαρχία Αμμοχώστου να γίνει το φωτεινό παράδειγμα για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και να γίνει πηγή έμπνευσης τόσο για τις υπόλοιπες παραλιακές πόλεις της Κύπρου, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και η εκστρατεία προβάλλεται στο εξωτερικό μέσω του δικτύου της TUI Care Foundation.  Συγκεκριμένα το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” στοχεύει να στηρίξει τα ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια της περιοχής μέσω εκπαίδευσης και καθοδήγησης για να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις  στη χρήση πλαστικών προϊόντων όπως καλαμάκια, κυπελλάκια, μαχαιροπίρουνα, μπουκάλια, σακούλες και δοχεία μεταφοράς φαγητού».
 
Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως για το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι τέσσερις Δήμοι της Επαρχίας Αμμοχώστου πίστεψαν στο όραμα μας και από την πρώτη στιγμή στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Τόσο η ιστοσελίδα όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” παρέχουν ενημέρωση για καθημερινές δράσεις που μπορεί να αναλάβει τόσο ο καθένας μας ξεχωριστά για να συμβάλει στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης, αλλά και η τουριστική βιομηχανία».
 
Η κα. Κουτσόφτα απηύθυνε έκκληση σε όσα «ξενοδοχεία ή εστιατόρια ενδιαφέρονται να συνεργαστούμε και να τους προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετήσουν στη χώρο τους, με ορισμένες από αυτές να έχουν και οικονομικό όφελος, να επικοινωνήσουν αφήνοντας τα στοιχεία τους ώστε να κανονιστεί συνάντηση».
 
Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα η Συντονίστρια του έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” είπε πως «ένα πλαστικό μπουκαλάκι χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να αποικοδομηθεί, δηλαδή αν ρίξουμε αυτή την στιγμή ένα πλαστικό μπουκαλάκι στη φύση θα περάσουν περίπου 18 γενιές και ακόμη θα υπάρχουν υπολείμματα του στο φυσικό περιβάλλον. Το πρώτο στάδιο στο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πρώτα η αποφυγή στη δημιουργία του, όπου είναι εφικτό και έπειτα η διαχείριση του αποβλήτου» ανέφερε.
 
Σημείωσε ακόμα ότι «η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των μαθητών και των γονιών τους είναι σημαντική και πρέπει να αναλάβουν δράση για να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μπουκαλάκια, με παγούρια νερού. Καλούμε επίσης τους αρμόδιους φορείς να παρέχουν στους μαθητές σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, βρύσες με πόσιμο και φιλτραρισμένο νερό» είπε και σημείωσε πως «ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αναλογιστεί και να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών».

Πηγή: ΚΥΠΕ