Home Τα νέα της Επιστήμης Ποιο θα είναι το νέο ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης για την...

Ποιο θα είναι το νέο ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης για την Κύπρο;

Έχεις Πάθος για την Επιστήμη;Τότε… Famelab!

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα παλεύει με τον καρκίνο;

Ποια τα θετικά της ..κλωνοποίησης;

Τι είναι οι αστέρες νετρονίων;

Το British Council, σε συνεργασία με τη Scico Cyprus και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, διοργανώνουν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά τον διεθνή διαγωνισμό FameLab. Στόχος: να αναδειχτούν τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης και να ενθαρρυνθούν  οι νέοι επιστήμονες να επιδείξουν το πάθος τους για την επιστήμη και την τεχνολογία εμπνέοντας έτσι και το μη εξειδικευμένο κοινό.

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 16.30μμ στο CINESTUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

etrdz

Οι φιναλίστ του διαγωνισμού Famelab Cyprus 2017

Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Από τον προκριματικό θα επιλεχθούν οι 10 φιναλίστ οι οποίοι και θα διαγωνιστούν στον μεγάλο τελικό του Famelab Cyprus 2018.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο μεγάλος τελικός του Famelab Cyprus 2018 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, στο STUDIO 3 του ΡΙΚ και θα προβληθεί από το ΡΙΚ2.

Βραβεία

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης στις 5 και 6 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία.

Άλλα Βραβεία

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν και χρηματικά ποσά: Πρώτο βραβείο 1000 ευρώ, δεύτερο 500 ευρώ και τρίτο βραβείο 250 ευρώ.

Επίσης θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

Ο μεγάλος νικητής

Ο νικητής/η νικήτρια του τελικού θα μεταβεί στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μεταξύ 5-10 Ιουνίου 2018 θα συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στον διεθνή διαγωνισμό «International FameLab 2018» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο πλαίσιο του Cheltenham Science Festival, ενός εκ των μεγαλύτερων Science Festivals της Ευρώπης.

hdfdtjj

Ποια είναι η διαδικασία του διαγωνισμού;

  • Οι παρουσιάσεις θα γίνουν μπροστά στους κριτές και η διάρκειά τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία λεπτά.
  • Οι κριτές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο λεπτά προκειμένου να θέσουν ερωτήσεις στο διαγωνιζόμενο και να κάνουν σχόλια.
  • Στο τέλος η επιτροπή θα ανακοινώσει τα ονόματα των διαγωνιζόμενων που προκρίνονται στο μεγάλο τελικό.

Οι κανόνες

  • Απαγορεύεται η χρήση PowerPoint.
  • Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν εξαρτήματα (props) και υλικά που βοηθούν τη σκηνική σας παρουσία. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία της σκηνής.
  • Η παρουσίαση μπορεί να γίνει είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Ωστόσο, ο τελικός του FameLab International θα γίνει στα αγγλικά.

Μέλη της κριτικής επιτροπής του Famelab Cyprus 2018 είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, της επικοινωνίας της Επιστήμης και των ΜΜΕ.

Το διαγωνισμό Famelab Cyprus 2018 στηρίζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το RIK. Επίσης, υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι το SciNews.eu και το Cyprus Science and Research Center (CSRC).

yifiyyf

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Famelab Cyprus 2017 στο Πλαίσιο του Mediterranean Science Festival

H Ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία, το 2005, άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η συνεργασία με το British Council ξεκίνησε το 2007 πάντα με την ίδια ανταπόκριση, και γρήγορα επεκτάθηκε σε πάνω από 20 χώρες διεθνώς, με τη συμμετοχή 4.500 ερευνητών παγκοσμίως.

Το Κυπριακό Famelab

Στην Κύπρο ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχε αγκαλιαστεί από το British Council και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, κύπριοι “famelabers” έχουν οργανώσει δεκάδες δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης στο νησί “βγάζοντας” την επιστήμη από τα κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και φέρνοντας την κοντά στην Κυπριακή κοινωνία, κοντά στον Κύπριο πολίτη. Επιστημονικά καφενεία, φεστιβάλ επιστήμης και άλλες δράσεις που δεν θα ήταν εφικτές αν δεν είχε υπάρξει η «σπίθα» του διαγωνισμού Famelab!