Home Τα νέα της Επιστήμης ΠΟΥ: Ασαφής ο βαθμός μετάδοσης του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς ασθενείς

ΠΟΥ: Ασαφής ο βαθμός μετάδοσης του κορονοϊού από ασυμπτωματικούς ασθενείς

Παραμένει ασαφές πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός από άτομα που είναι ασυμπτωματικά, τόνισαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνοντας μάλιστα ότι σύμφωνα με λίγες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί η μετάδοση εκτιμάται ως πολύ σπάνια. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η μετάδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί από ασυμπτωματικούς ασθενείς τις πρώτες 2-3 ημέρες, όπου οι προσβεβλημένοι παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό την στιγμή που άλλοι ασθενείς θα παρουσίαζαν τα πρώτα συμπτώματα.

Η επικεφαλής επιδημιολόγος Μαρία βαν Κερκοφε επικαλούμενη μελέτες μοντελοποίησης μετάδοσης της ασθένειας υπογράμμισε ότι δυνητικά περίπου το 40% της μετάδοσης μπορεί να οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Το μερίδιό τους, επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σύμφωνα με την ίδια μοντελοποίηση εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6 έως και 41%. Οι χώροι όπου θα μπορούσε να επιταχυνθεί η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς είναι μπαρ, θερινά κλάμπ ακόμη και γυμναστήρια, όπου η δυνατή ομιλία ή το τραγούδι θα μπορούσαν να απελευθερώσουν σταγονίδια με τα οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός.

Εν τω μεταξύ προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8-9 ημέρες, ενώ τα άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα από 6 έως 15 ημέρες.

Παράλληλα το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine προειδοποίησε ότι η μετάδοση από φαινομενικά υγιείς ανθρώπους δηλαδή ασυμπτωματικούς θα μπορούσε να αποδειχθεί ως Αχίλλειος Πτέρνα του ελέγχου της πανδημίας Covid-19.

Νωρίτερα, πάντως ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη δήλωσή του Π.Ο.Υ ότι η μετάδοση του COVID-19 από άτομα χωρίς συμπτώματα είναι «πολύ σπάνια», λέγοντας ότι αυτή η καθοδήγηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τις κυβερνήσεις καθώς επιδιώκουν την άρση των περιορισμών.

Πηγή ΕΡΤ