Τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας εξέθεσε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ Δρ Ντέιβιντ Ναβάρο, ο οποίος σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από επιστημονική φαντασία».
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 929.391 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 29.329.390 περιστατικά μόλυνσης.
Σύμφωνα με τον Δρα Ντέιβιντ Ναβάρο, ο κόσμος βρίσκεται ακόμη στην αρχή της πανδημίας και «τώρα έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο».
Όσον αφορά την Ευρώπη, είπε «τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς περνάμε στην επόμενη φάση στην Ευρώπη και βλέπουμε ότι ο κορονοϊός επανέρχεται».
«Όλοι μας εκτιμούμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι τρομακτική, φρικτή, πραγματικά δύσκολη και ενοχλητική».
«Είναι μια τρομερή κατάσταση, ένα υγειονομικό ζήτημα που έχει βγει τόσο εκτός ελέγχου και χτυπά τον κόσμο, προκαλώντας όχι απλώς ύφεση, αλλά μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση, που πιθανώς θα διπλασιάσει τον αριθμό των φτωχών ανθρώπων, των υποσιτισμένων, και να οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία».
«Τελευταία επιλογή το κλείσιμο των σχολείων»
Στο μεταξύ, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων όσο το δυνατόν περισσότερο, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια απόφαση για τα παιδιά.
Εξήγησε ότι προσωρινό κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσε να γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όταν υπάρχει «υπερμετάδοση του ιού» και ότι στη διάρκεια των μέτρων αυτών «θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως».
Σε όσο διάστημα τα σχολεία είναι κλειστά «ο χρόνος αυτός θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς του ιού όταν ανοίξουν τα σχολεία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μπορεί να ήταν μηδενικός ο κίνδυνος για τα παιδιά που μολύνθηκαν», η υγεία και η εκπαίδευση είναι «δύο από τα πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή».