Home Τα νέα της Επιστήμης Η πρώτη αποστολή στον Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η πρώτη αποστολή στον Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η πρώτη διαστημική αποστολή που πραγματοποιείται από κράτος του αραβικού κόσμου. Το Hope Probe εκτοξεύτηκε από διαστημικό της Ιαπωνίας για ένα ταξίδι επτά μηνών στον Άρη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν την πρώτη τους αποστολή στον Άρη νωρίς τη Δευτέρα, καθώς προσπαθούν ν’ αναπτύξουν τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητές τους και ν’ απομακρυνθούν από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. 

Το Hope Probe εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας για ένα ταξίδι επτά μηνών στον Άρη, όπου θα περιστρέφεται σε τροχιά και θα στέλνει δεδομένα σχετικά με την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου, αλλά έχει καθυστερήσει δύο φορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ ενεργές αποστολές που εξερευνούν τον Άρη. Κάποιες σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και άλλες έχουν προσγειωθεί στην επιφάνειά του. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν κι άλλες φέτος.

Η αποστολή Emirates Mars έχει κοστίσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υπουργό προηγμένων επιστημών, Sarah Amiri. Στόχος του είναι να παρέχει μια πλήρη εικόνα της αρειανής ατμόσφαιρας, για πρώτη φορά, μελετώντας καθημερινές και εποχιακές αλλαγές.

Euronews