Δύο στα δέκα Κυπριόπουλα είναι παχύσαρκα και τέσσερα στα δέκα είναι υπέρβαρα
Θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Κύπρος πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Δύο στα δέκα Κυπριόπουλα είναι παχύσαρκα και τέσσερα στα δέκα περίπου είναι υπέρβαρα! Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν την περίοδο 2015-2017, παρουσιάσθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 23-26 Μαΐου.
Όπως δεικνύουν τα συμπεράσματα της έρευνας, το 21% των αγοριών (ηλικίας 6-9 ετών) στην Κύπρο είναι παχύσαρκα και το 43% υπέρβαρα. Τα κορίτσια, σε ποσοστό 19% είναι παχύσαρκα και σε ποσοστό 43% είναι υπέρβαρα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Στην Ελλάδα το 20% των αγοριών είναι παχύσαρκα και το 42% υπέρβαρα. 14% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα και 38% υπέρβαρα. Στην Ιταλία το 21% των αγοριών είναι παχύσαρκα και 42% είναι υπέρβαρα, ενώ τα κορίτσια σε ποσοστό 14% είναι παχύσαρκα και 38% υπέρβαρα. Στην Ισπανία η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, με τη μελέτη να δεικνύει ότι το 19% των αγοριών είναι παχύσαρκα και το 42% υπέρβαρα.
Επίσης, 17% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα και 41% υπέρβαρα. Η έκθεση επισημαίνει ότι στην παιδική παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό, που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα κ.ά.), τα σνακ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, καθώς επίσης κάνουν σωματική άσκηση συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την παχυσαρκία.
Μνεία γίνεται στην έκθεση και σε ό,τι αφορά την ωφελιμότητα της φυσικής άσκησης. Τα οφέλη της φυσικής άσκησης που περιλαμβάνει το ενεργό παιχνίδι, το περπάτημα, την ποδηλασία και τον αθλητισμό είναι σημαντικά για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και την υγεία τους, επισημαίνει ο ΠΟΥ.
Δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία συνδέονται με σημαντικά οφέλη στην υγεία και στην καρδιαγγειακή λειτουργία, «όμως το ποσοστό των παιδιών που περπατούν ή πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατό τους έχει μειωθεί».
Ανησυχία εκφράζει ο ΠΟΥ και σε σχέση με το χρόνο που σπαταλούν τα παιδιά βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ενασχόληση των παιδιών με τα ηλεκτρονικά μειώνει το χρόνο που αφιερώνουν στο παιχνίδι αλλά και τη σωματική άσκηση.
Το γεγονός, σημειώνει, έχει οδηγήσει εθνικές αρχές να προχωρήσουν σε γραπτές συστάσεις προς τους γονείς για τον περιορισμό του χρόνου που επιτρέπουν στα παιδιά να είναι μπροστά από μια οθόνη.
Για τον ΠΟΥ σημαντικός είναι και ο ύπνος των παιδιών, προειδοποιώντας ότι όσο πιο λίγο κοιμούνται τα παιδιά τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους.
Mαρίνα Κουμάστα