Home Τα νέα της Επιστήμης Πρώτο το Νοσοκομείο Hadassah με ελεγμένο εμβόλιο κατά του COVID-19

Πρώτο το Νοσοκομείο Hadassah με ελεγμένο εμβόλιο κατά του COVID-19

Από πλάσμα εμπλουτισμένο με αντισώματα, από ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ έγινε το πρώτο στον κόσμο που εφάρμοσε παθητική θεραπεία εμβολίου για τον κορωνοϊό (COVID-19) χορηγώντας ανοσοσφαιρίνη G (IgG) στις 23 Ιουνίου 2020.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% του ορού αντισωμάτων στους ανθρώπους, η ανοσοσφαιρίνη είναι ο πιο κοινός τύπος αντισώματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος.  

Πριν από δύο μήνες το Νοσοκομείο Hadassah άρχισε να συλλέγει πλάσμα εμπλουτισμένο με αντισώματα ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι είχαν αποθεραπευτεί, στοχεύοντας στην παραγωγή θεραπείας για ασθενείς που νοσούν βαριά λόγω του SARS-CoV-2. Το πλάσμα έτυχε επεξεργασίας από την εταιρεία Kamada στο Kıbbutz Beit Kama στο Negev για μία θεραπεία αντισωμάτων με βάση την ανοσοσφαιρίνη IgG για ασθενείς με κορωνοϊό σε σοβαρή κατάσταση. Η εταιρεία Kamada, η οποία αναπτύσσει και παράγει φάρμακα με βάση το πλάσμα, έχει ολοκληρώσει την παραγωγή της πρώτης δόσης θεραπείας για COVID-19 βασισμένης σε ανθρώπινο πλάσμα. Όπως αναμενόταν αυτή η εξέλιξη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

Το Νοσοκομείο Hadassah χορήγησε το πρώτο παθητικό εμβόλιο σε σοβαρά άρρωστη νεαρή με υποκείμενα νοσήματα, της οποίας η αξονική τομογραφία που ακολούθησε έδειξε καθαρούς πνεύμονες, τη στιγμή που όλες οι γνωστές μέχρι σήμερα μέθοδοι θεραπείας είχαν αποτύχει. Αρκετές ώρες αφού έλαβε τη θεραπεία, η κατάσταση της ασθενούς φάνηκε να σταθεροποιείται, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δοκιμάζεται με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ και σε συνεργασία με τον Magen David Adom (“Red Shield of David” – Αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού). Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Hadassah, Καθηγητής Zeev Rothstein δήλωσε ότι το Νοσοκομείο προσβλέπει στην επιτυχία της θεραπείας και ευχαρίστησε όλους όσοι έλαβαν μέρος σε αυτό το υψηλού βαθμού δυσκολίας εγχείρημα.


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στα Ιεροσόλυμα είναι κορυφαίο ιατρικό και νοσηλευτικό ίδρυμα στο Ισραήλ, το οποίο για παραπάνω από 100 χρόνια, χτίζει τα θεμέλια και καθορίζει τα πρότυπα του μοντέρνου συστήματος υγείας της χώρας. Η πλειοψηφία των ιατρικών ανακαλύψεων της χώρας, έχουν λάβει χώρα στο Hadassah University Hospital. Διαθέτει παραπάνω από 130 τμήματα και κλινικές, προσφέροντας προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για τον εγχώριο πληθυσμό όπως επίσης και για ένα σημαντικό αριθμό διεθνών πελατών.

H εταιρεία iMER (International Medical Evaluation and Referral) αποτελεί έναν παγκοσμίου εμβέλειας πάροχο Ιατρικών Υπηρεσιών. Είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah σε Κύπρο και Ελλάδα, προσφέροντας μοναδικές θεραπείες στα πλέον εξειδικευμένα και προηγμένα τεχνολογικά ιατρικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, από επιστήμονες πρωτοπόρους στην ειδικότητά τους.