Home Τα νέα της Επιστήμης Σε πόσα μέρη περνάνε τον χρόνο τους οι άνθρωποι

Σε πόσα μέρη περνάνε τον χρόνο τους οι άνθρωποι

Σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή τους, οι άνθρωποι επισκέπτονται ξανά και ξανά, για διάφορους λόγους, το πολύ 25 μέρη. Αυτό προκύπτει από μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, την πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας και της εταιρείας Sony Mobile Communications, με επικεφαλής τη δρα Λάουρα Αλεσαντρέτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Human Behaviour”, ανέλυσαν τα γεωγραφικά ίχνη των κινητών τηλεφώνων σχεδόν 40.000 ανθρώπων από όλο τον κόσμο, εξάγοντας συμπεράσματα για τα μέρη που οι άνθρωποι πήγαιναν πιο τακτικά.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι συνεχώς εξερευνούν νέα μέρη και αλλάζουν τις συνήθειές τους διαχρονικά για το που πάνε πιο συχνά. Μπορεί να βρουν ένα νέο σπίτι, μια νέα δουλειά, ένα νέο στέκι (μπαρ, εστιατόριο κ.α.), ένα νέο γυμναστήριο κ.ο.κ. Ομως αυτό που δεν αλλάζει, είναι ο αριθμός των τοποθεσιών που επισκέπτονται τακτικά.

Αυτός ο «μαγικός» αριθμός είναι το 25. Ανεξαρτήτως με τη χρονική περίοδο της ζωής του, με το που ζουν, αν είναι άνδρες ή γυναίκες, μικροί ή μεγάλοι, οι άνθρωποι έχουν μια «λίστα» από 25 μέρη το πολύ, στα οποία περνάνε συνήθως το χρόνο τους. Αν ένα μέρος μπει στη λίστα, κάποιο άλλο θα βγει για να παραμείνει ο ίδιος αριθμός.

«Οι άνθρωποι συνεχώς ισορροπούμε ανάμεσα στην περιέργεια και στην τεμπελιά μας. Έτσι, “υιοθετούμε” και εγκαταλείπουμε μέρη όλη την ώρα. Το απρόσμενο αποτέλεσμα είναι ότι τελικά επισκεπτόμαστε ένα σταθερό αριθμό από μέρη, όχι κατ’ ανάγκη λόγω έλλειψης χρόνου» δήλωσε ο ερευνητής δρ Αντρέα Μπαροντσέλι.

Η νέα μελέτη σχετίζεται με ανάλογα ευρήματα του Βρετανού ανθρωπολόγου Ρόμπιν Ντάνμπαρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ένα όριο στο πόσους φίλους έχει κάποιος. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όσοι επισκέπτονται πολλά μέρη, έχουν και πολλούς φίλους.

tovima.gr