Οι πρόγονοι των ανθρώπων που έχτισαν το Stonehenge ταξίδεψαν δυτικά κατά μήκος της Μεσογείου πριν φτάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές στο Λονδίνο σύγκριναν το DNA που εξήχθη από τα νεολιθικά ανθρώπινα κατάλοιπα τα οποία βρέθηκαν στη Βρετανία με εκείνα των ανθρώπων που ζούσαν ταυτόχρονα στην Ευρώπη.
Οι κάτοικοι της Νεολιθικής περιόδου φαίνεται να έχουν ταξιδέψει από την Ανατολία (σύγχρονη Τουρκία) στην Ιβηρία πριν καταλήξουν προς τον βορρά και έφθασαν στη Βρετανία περίπου το 4.000 π.Χ.
Λεπτομέρειες έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.
Η Βρετανία το 6000 π.Χ. αποτέλεσε μέρος γενικής μετανάστευσης ανθρώπων από την Ανατολία πράγμα που βοήθησε στο να ενταχθεί η γεωργία για πρώτη φορά στη Ευρώπη ως βασική ενασχόληση.
Πριν από αυτή την περίοδο, η Ευρώπη ήταν γεμάτη από μικρές ομάδες ανθρώπων που κυνηγούσαν ζώα και συγκέντρωναν άγρια φυτά και οστρακοειδή.
Μια ομάδα πρώιμων αγροτών ακολούθησε τον ποταμό Δούναβη προς την Κεντρική Ευρώπη και άλλη μια ομάδα ταξίδεψε δυτικά κατά μήκος της Μεσογείου.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA των πρώιμων βρετανών αγροτών, διαπίστωσαν ότι μοιάζουν περισσότερο με νεολιθικούς από την Iberia (σύγχρονη Ισπανία και Πορτογαλία). Ενώ από την Ιβηρία οι μεσογειακοί αγρότες ταξίδεψαν βόρεια μέσω της Γαλλίας.
Όπως φαίνεται έφθασαν στην δύση μέσω της Ουαλίας ή της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Εκεί μέσα από την πορεία τους αντιλήφθηκαν το βορειοδυτικό ευρωπαϊκό κλίμα και αναπροσάρμοσαν τις καλλιέργειες τους.
Εκτός από τη γεωργία, οι νεολιθικοί πρωτόγονοι μετανάστες στη Βρετανία φαίνεται να έχουν εισαγάγει την παράδοση της οικοδόμησης μνημείων χρησιμοποιώντας μεγάλες πέτρες γνωστές ως μεγαλιθικές. Το Stonehenge στο Wiltshire είναι μέρος αυτής της παράδοσης.
Πληροφορίες BBC