Home Τα νέα της Επιστήμης Συμμετοχή στο Τελικό Work Camp του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος “STM – Sea...

Συμμετοχή στο Τελικό Work Camp του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος “STM – Sea Traffic Management Validation” στη Σουηδία

Τετραμελής αντιπροσωπεία ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε μέρος στο Τελικό Work Camp του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος “STM – Sea Traffic Management Validation”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου 2019 στο Gothenburg της Σουηδίας.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα STM Validation, το οποίο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2019, με προϋπολογισμό 43 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την επικύρωση της έννοιας της Διαχείρισης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, μέσω της εισαγωγής της ψηφιακής καινοτομίας καθώς και νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν πέραν των 50 εταίρων από 13 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς, υπηρεσίες και εταιρείες εντός και εκτός Ευρώπης, με το ΤΕΠΑΚ να συμμετέχει ως ο μοναδικός επίσημος εταίρος εκ μέρους της Κύπρου, σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Λιμάνι Λεμεσού, τις ιδιωτικές εταιρείες DP World, Eurogate και P&O Maritime, που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι Λεμεσού, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και την εταιρεία Tototheo Group.

Στο Work Camp παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος STM Validation, στους τομείς της βελτίωσης της απόδοσης, της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, και της προστασίας του περιβάλλοντος και ανταλλάγηκαν απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων ερευνητών για τη βέλτιστη ολοκλήρωση της επικείμενης τελικής αναφοράς και των παραδοτέων προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό INEA (Innovation and Networks Executive Agency) ο οποίος είναι ο χρηματοδότης του Έργου.

Από την Κύπρο συμμετείχαν οι Επίκουροι Καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Σώτος Βοσκαρίδης (συντονιστής Κύπρου του STM Validation) και Μιχάλης Μιχαηλίδης, καθώς και οι ερευνητικοί συνεργάτες Νεόφυτος Γερόσαββας και Νίκος Ευμήδης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα βήματα για την περαιτέρω αξιοποίηση από την ναυτιλιακή κοινότητα των σημαντικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων που εξήχθησαν από το Πρόγραμμα, με στόχο την απάμβλυνση, ή ακόμα και την εξάλειψη πολλών προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους της ναυσιπλοΐας, αλλά και το περιβάλλον, για αιώνες.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα τέσσερα νέα Ερευνητικά Προγράμματα για τη ναυσιπλοΐα, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα, και στηρίζονται στη φιλοσοφία του STM. Τρία από τα συγκεκριμένα Προγράμματα (“Baltic Safe”, “Efficiency Flow”, “RTF Ferries”) με χρηματοδότηση την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονιστή τη Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας (SMA), αφορούν τη ναυσιπλοΐα στη Βαλτική Θάλασσα. Το μόνο νέο Πρόγραμμα το οποίο αφορά τη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι το “Sea Traffic Management in Eastern Mediterranean (STEAM), με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου και με συντονιστή το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο παρουσιάστηκε στο Work Camp από τον συντονιστή του Έργου Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Η αντιπροσωπεία του ΤΕΠΑΚ είχε επίσης συνάντηση στο Ερευνητικό Κέντρο  RISE (Research Institutes of Sweden) στο Gothenburg, για την υπό εξέλιξη επισημοποίηση της μελλοντικής  συνεργασίας μεταξύ RISE και ΤΕΠΑΚγια ερευνητικά προγράμματα σε διάφορους τομείς τεχνολογιών αιχμής. 

Όπως είχαν τονίσει, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λεμεσό, τόσο η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, όσο και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, η συμμετοχή στο “STM – Sea Traffic Management Validation” όσο και στο “Sea Traffic Management in Eastern Mediterranean (STEAM) είναι μεγάλη τιμή για το ΤΕΠΑΚ και την Κύπρο, αλλά παράλληλα και τεράστια ευθύνη, για να ανταποκριθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις σχετικές τεχνολογικές και ερευνητικές προκλήσεις στον τομέα της ναυσιπλοΐας, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.