Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν αναπτύξει μεθόδους δημιουργίας κρέατος μέσα στα εργαστήρια. Εχουν μάλιστα ήδη ιδρυθεί αρκετές εταιρείες δημιουργίας τεχνητού κρέατος στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.
Το κρέας αυτό έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «καθαρό κρέας» επειδή η παραγωγή αυτού του εργαστηριακού κρέατος εκτιμάται ότι θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα τόσο από την διαδικασία εκτροφής ζώων όσο και από την διαδικασία παραγωγής των διαφόρων προϊόντων κρέατος. Επιπλέον η παραγωγή τεχνητού κρέατος αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια να τραφούν πληθυσμοί στον πλανήτη που για διαφόρους λόγους λιμοκτονούν.
Ο Τζος Τέτρικ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας JUST που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνητού κρέατος υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα καταφτάσουν στα ράφια των καταστημάτων προϊόντα κρέατος που θα έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα ζώων. Ο Τέτρικ υποστηρίζει ότι η βιομηχανία τεχνητού κρέατος είναι πλέον σε θέση να παράγει μια γκάμα προϊόντων από μπιφτέκια, λουκάνικα και κοτομπουκιές μέχρι και φουά γκρα.
Μπορεί τεχνικά να υπάρχει πλέον τρόπος να παραχθεί κρέας στο εργαστήριο αλλά υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι που θα πρέπει οι κατακευαστές να λάβουν υπόψη τους για να μπορέσει αυτό το κρέας να γίνει αποδεκτό από τους καταναλωτές. Θα πρέπει το χρώμα, ή υφή, η οσμή και φυσικά η γεύση του τεχνητού κρέατος να μην διαφέρει τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό από το… συμβατικό κρέας. Επιπλέον όπως λένε και οι ειδικοί οι εταιρείες παραγωγής τεχνητού κρέατος θα έχουν σε πρώτη φάση να αντιμετωπίσουν και την δυσκολία πολλών ανθρώπων να αποδεχτούν την ιδέα όχι να φάνε ένα γεύμα με τεχνητό κρέας αλλά ακόμη και να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά. Επίσης σημαντικός παράγοντας για να έχει εμπορική αξία το τεχνητό κρέας είναι η διάρκεια ζωής του και το πόσο χρόνο θα μπορεί να παραμένει στα ράφια των καταστημάτων. Ο Τέτρικ υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους προϊόντα τεχνητού κρέατος θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων των ΗΠΑ και της Ασίας. Όμως την αισιοδοξία του Τέτρικ δεν συμμερίζονται άλλοι παράγοντες της υπό ανάπτυξη βιομηχανίας τεχνητού κρέατος.
Ο Μαρκ Ποστ, στέλεχος της Ολλανδικής εταιρείας Mosa Meat που ήταν η πρώτη που δημιούργησε ένα μπέργκερ εργαστηρίου, υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κάθε χώρας να εγκρίνουν την πώληση τεχνητού κρέατος. Ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να το τεχνητό κρέας να μπει στην αγορά είναι το κόστος του. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τεχνητού κρέατος Memphis Meats έκανε γνωστό ότι το κόστος κατασκευής μόλις 450 γρ. μοσχαρίσιου κρέατος ανέρχεται σε 2,400 δολάρια. Ακόμη και αν το κρέας αυτό είναι παρόμοιο σε όψη, υφή και γεύση με το συμβατικό η τιμή του θα είναι απαγορευτική για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Πηγή: ToVima.gr