Home Τα νέα της Επιστήμης Τα νέα πρόσωπα της Επικοινωνίας της Επιστήμης στην Κύπρο!

Τα νέα πρόσωπα της Επικοινωνίας της Επιστήμης στην Κύπρο!

Αποτελέσματα του Ημιτελικού Διαγωνισμού Επικοινωνίας της Επιστήμης

FAMELAB CYPRUS 2018.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στο CINESTUDIO, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεξήχθη ο ημιτελικός του διαγωνισμού Famelab Cyprus 2018, του μεγαλύτερου διαγωνισμού Επικοινωνίας της Επιστήμης στον κόσμο.

Από πολλές εξαιρετικές παρουσιάσεις, ξεχώρισαν οι δέκα νέοι επιστήμονες οι οποίοι και κέρδισαν μια θέση στον μεγάλο τελικό του FameLab Cyprus 2018 που θα διεξαχθεί στο ΡΙΚ στις 15 Μάιου 2018.

Για 2 ώρες, κοινό και κριτές, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν παρουσιάσεις των τριών λεπτών με θέματα όπως: «τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και που χρησιμοποιείται», «πώς κυνηγάμε ..αστεροειδείς», «πώς λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος», τι είναι η «Αδρεναλίνη», «γιατί χαμογελάμε», «τι παθαίνει ο εγκέφαλος μας όταν έχουμε…. oργασμό» και πολλά άλλα θαυμαστά και ενδιαφέροντα θέματα που δυσκόλεψαν την κριτική επιτροπή στο να επιλέξει μόνο δέκα ως τα καλύτερα!

famelab2

Στιγμιότυπα από τον διαγωνισμό

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους εξαιρετικούς Ξένια Λοϊζίδου (Πολιτικό Μηχανικό- Ακτομηχανικό και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚTH), Κωνσταντίνο Φελλά (Αντιπρύτανη Έρευνας & Ακαδημαϊκού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου) και Νίκο Κωνσταντίνου (Γνωστικό Νευροεπιστήμονα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και εκ των διευθυντών του ΜΚΟ Scico Cyprus) οι οποίοι με τις γνώσεις τους, τα εύστοχά τους ερωτήματα αλλά και την χαλαρή τους διάθεση ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα θέματα των συμμετεχόντων.

famelab3

Οι κριτές του Famelab Cyprus 2018

Παρουσιάστρια του Famelab Cyprus 2018 η άκρως απολαυστική Λουίζα Σοφοκλέους (Μηχανικός Βιοϊατρικής και υποψήφια διδάκτορας στo Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, και η νικήτρια του διαγωνισμού Famelab 2015!)

famelab4

Η παρουσιάστρια,  Λουίζα Σοφοκλέους

Τελικά ξεχώρισαν οι διαγωνιζόμενοι που μάγεψαν κοινό και κριτές στα τρία βασικά κριτήρια του Famelab: τα τρία «Cs» – ContentClarityCharisma δηλαδή με το περιεχόμενο της παρουσίασής τους (κατά πόσο ήταν επιστημονικά ακριβές και άρτιο αυτό που παρουσίασαν), την σαφήνεια (πόσο κατανοητό ήταν το θέμα τους στο μη εξειδικευμένο κοινό), και το χάρισμά τους ..επί σκηνής!

Ο διαγωνισμός Famelab Cyprus διοργανώνεται από το British Council, σε συνεργασία με το MKO Scico Cyprus και τo Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και με την στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Cyprus Science and Research Center. Χορηγοί επικοινωνίας το ΡΙΚ και η ιστοσελίδα SciNews.eu.

Ο νικητής του τελικού θα διαγωνισθεί μαζί με τους φιναλίστ των άλλων χωρών τον Ιούνιο στο Cheltenham Festival στη Βρετανία  στο International FameLab 2018.

Παράλληλα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό

H Ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει  τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Ο διαγωνισμός, μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία, και σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός  πραγματοποιείται σε 30 χώρες!

Ο στόχος του Famelab είναι να αναδειχτούν τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, να ενθαρρυνθούν οι νέοι επιστήμονες να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία και να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό μέσα από έναν διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο.

famelab5

..με το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό!