Home Τα νέα της Επιστήμης Tα οφέλη των ξηρών καρπών για τον εγκέφαλο ανάλογα με το είδος...

Tα οφέλη των ξηρών καρπών για τον εγκέφαλο ανάλογα με το είδος τους

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες τα οφέλη των ξηρών καρπών για τον ανθρώπινο οργανισμό γενικότερα ποικίλουν, ανάλογα με τις θρεπτικές αξίες που μπορεί να παρέχει το κάθε είδος. Προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη φλεγμονή, επιβραδύνουν τη γήρανση και καταπολεμούν τον καρκίνο. Για τον εγκέφαλο όμως οι ιδιότητες τους μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές από όσο πιστεύουμε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας της Λόμα Λίντα υποστηρίζουν πως η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου, ενισχύοντας τις εγκεφαλικές συχνότητες που σχετίζονται με τη γνωστικότητα, την επούλωση, τη μάθηση, τη μνήμη και άλλες καίριες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η μελέτη ήταν πιλοτική και εστίασε σε ομάδα εθελοντών που κατανάλωναν αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αράπικα, Αιγίνης, Πεκάν και καρύδια. Τα εγκεφαλικά κύματα αξιολογήθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα εστιάζοντας σε εννέα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού.

Για παράδειγμα, τα φυστίκια Αιγίνης αράγουν το μεγαλύτερο κύμα γάμα, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση της διαδικασίας της γνωστικότητας, της συγκράτησης της πληροφορίας, της μάθησης, της αντίληψης και της ταχείας κίνησης των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου ενώ τα αράπικα φυστίκια παράγουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση δέλτα, η οποία σχετίζεται με την ανοσία, την φυσική επούλωση και το βαθύ ύπνο.

Τα καρύδια σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη ξηρών καρπών περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Λι Μπερκ.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: OnMed.gr