Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Linköping στη Σουηδία εξέτασαν πώς τα επίπεδα στρες στους σκύλους επηρεάζονται από τους παράγοντες του τρόπου ζωής των ανθρώπων με τους οποίους ζουν καθώς για αρκετούς μήνες, οι ερευνητές μετρούσαν την ορμόνη του στρές, κορτιζόλη με βάση τις τρίχες από τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε 25 σκύλους ράτσας Collies και 33 σκύλους ράσας Shetland Sheepdog διαπίστωσε ότι υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου στρες σε ένα σκύλο και του ιδιοκτήτη του.
Όπως ανάφεραν οι ερευνητές η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη τους είχε «ισχυρή επίδραση» στο μακροχρόνιο άγχος του σκύλου, αφήνοντάς τους να διαπιστώσουν ότι το κατοικίδιο ζώο καθρεφτίζει το άγχος του ανθρώπου.
“Βρήκαμε ότι τα επίπεδα της μακροχρόνιας κορτιζόλης στο σκύλο και στον ιδιοκτήτη του ήταν συγχρονισμένα, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης να έχουν σκύλους με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενώ οι ιδιοκτήτες με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν σκύλους με χαμηλά επίπεδα” λέει ο Ann-Sofie Sundman, κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Η μελέτη εξέτασε τόσο τα σκυλιά συντροφιάς, τα οποία τείνουν να είναι λιγότερο ενεργά, όσο και τα ανταγωνιστικά σκυλιά, τα οποία συνήθως συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες με τους ιδιοκτήτες τους. Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο πίεσης των ανταγωνιστικών σκύλων φαίνεται να συνδέεται πιο έντονα με εκείνο του ιδιοκτήτη τους, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο βαθμό αλληλεπίδρασης ιδιοκτήτη και σκύλου.
Η ιδέα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports προέρχεται από προηγούμενη έρευνα που παρουσίαζε ότι τα άτομα σε ίδιους χώρους αντικατοπτρίζουν τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων, συμπεριλαμβανομένης της συσχέτισης του μακροχρόνιου στρες στα παιδιά και στις μητέρες τους.
Έρευνα: Long-term stress levels are synchronized in dogs and their owners