Home Τα νέα της Επιστήμης ΤΕΠΑΚ/JOUREDIS: H επικοινωνία της επιστήμης και η δύναμη του πλήθους στην ψηφιακή...

ΤΕΠΑΚ/JOUREDIS: H επικοινωνία της επιστήμης και η δύναμη του πλήθους στην ψηφιακή δημοσιογραφία

Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει το επόμενο εργαστήριο στη σειρά σεμιναρίων με θέμα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέσω της ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Εργαστήριο 3: H επικοινωνία της επιστήμης και η δύναμη του πλήθους στην ψηφιακή δημοσιογραφία

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/dHCgeBzM9AShwCPd7

Ημερομηνία: 17 Μαρτίου 2022, 16:00-18:00 (διαδικτυακά)

Φιλοξενούμενη ομιλήτρια: Δρ Μυρτάνη Πιερή, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ανθρώπινη Φυσιολογία, Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

Εκπαιδευτικός ψηφιακής δημοσιογραφίας: Χριστιάνα Βάρδα, Ερευνητική Συνεργάτιδα και Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η δημοσιογραφία και τον τρόπο με τον οποίο οι ειδήσεις καταφτάνουν στο κοινό. Το διαδίκτυο παρέχει νέες δυνατότητες για διάλογο με ειδικούς, καθώς και άλλους επαγγελματίες. Το ίδιο πλαίσιο μπορεί επίσης να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να αλληλεπιδράσουν με το κοινό προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με θέματα που τους ανησυχούν ή τους ενδιαφέρουν.

Αυτό το εργαστήριο θα παρουσιάσει βασικές επικοινωνιακές αρχές που μπορούν να οδηγήσουν στην αποτελεσματική επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.  Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν  πώς ο πληθοπορισμός (crowdsourcing) μπορεί να συνεισφέρει στη συγγραφή άρθρων για επιστημονικά θέματα, και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συνεργασίας μεταξύ δημοσιογράφων, μεταξύ ειδικών και δημοσιογράφων ή ακόμη και για συνεργασίες μεταξύ δημοσιογράφων και κοινού.

Πληροφορίες για το έργο

Το έργο πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Media What και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, επίσης στο ΤΕΠΑΚ. Το έργο το στηρίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το πρόγραμμα JOUREDIS έχει διάρκεια ένα χρόνο (2021-2022) και χρηματοδοτείται από το U.S. Department of State’s Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://jouredis.cut.ac.cy/el/