Επιστήμονες παρουσίασαν έναν πρωτοποριακό αλγόριθμο με την ονομασία “life2vec” που χρησιμοποιεί την αφήγηση της ζωής ενός ατόμου για να προβλέψει το μέλλον του και να προβλέψει τη διάρκεια ζωής του.
Το μοντέλο αυτό, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές στη Δανία και τις ΗΠΑ, λειτουργεί παρόμοια με ένα chatbot, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες λεπτομέρειες για να προβλέψει τα επερχόμενα γεγονότα της ζωής.
Εκπαιδευμένος σε ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για πάνω από έξι εκατομμύρια πραγματικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, του επαγγέλματος, της κατοικίας, των τραυματισμών και του ιστορικού εγκυμοσύνης, ο αλγόριθμος life2vec επιτυγχάνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 78%.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα πρόβλεψης, το life2vec επεξεργάζεται απλή γλώσσα και παράγει προβλέψεις για διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου, όπως η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ή η πορεία του εισοδήματος.
Αντιμετωπίζοντας κάθε πτυχή της ζωής ως λέξεις σε μια πρόταση, το life2vec προβλέπει μελλοντικές εξελίξεις με βάση την υπάρχουσα αφήγηση. Παρόμοια με τους χρήστες που δίνουν εντολή στο ChatGPT να δημιουργήσει περιεχόμενο, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν στο life2vec ερωτήσεις όπως “Θάνατος εντός τεσσάρων ετών;” για συγκεκριμένα άτομα.
Εκπαιδευμένο σε δεδομένα από το 2008 έως το 2016, το μοντέλο προέβλεψε με ακρίβεια τους θανάτους μέχρι το 2020 σε ποσοστό άνω του 75% των περιπτώσεων.
Ωστόσο, λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, οι ερευνητές έχουν περιορίσει την πρόσβαση του κοινού στο μοντέλο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανοιχτή κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Ακόμα και όταν θα είναι διαθέσιμο, οι δανικοί νόμοι περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα απαγορεύουν τη χρήση του μοντέλου για τη λήψη ατομικών αποφάσεων, όπως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ή οι επιλογές πρόσληψης.
Ο αλγόριθμος life2vec, ανάλογος με γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, εμβαθύνει στις ιστορίες ζωής των ατόμων, αντιστοιχίζοντας σημεία σε διάφορα στοιχεία της ζωής και χαρτογραφώντας περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των παραγόντων.
Πέρα από την πρόβλεψη γεγονότων ζωής, μπορεί ακόμη και να κάνει προβλέψεις προσωπικότητας με βάση τις απαντήσεις σε ένα τεστ προσωπικότητας, τονίζοντας την ανάγκη για ηθικές εκτιμήσεις κατά την ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας.
Πηγή: techmaniacs.gr