Home Τα νέα της Επιστήμης Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους όταν ο ουρανός είναι γκρίζος; Το κίτρινο...

Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους όταν ο ουρανός είναι γκρίζος; Το κίτρινο χρώμα!

Το κίτρινο είναι συνήθως το χρώμα των χαρούμενων ατόμων και των χαρούμενων συναισθημάτων. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που συνδέουν το χρώμα της ηλιοφάνειας με την καλή διάθεση.

Για να ανακαλύψουν ποιοι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο, οι ερευνητές δοκίμασαν μια νέα υπόθεση: Τι γίνεται αν το φυσικό περιβάλλον των ανθρώπων επηρεάζει τα συναισθήματά τους σχετικά με συγκεκριμένα χρώματα; Για παράδειγμα, αν κάποιος ζούσε στη ψυχρή και βροχερή Φινλανδία, θα αισθανόταν διαφορετικά το κίτρινο χρώμα από κάποιον που ζούσε κοντά στην έρημο της Σαχάρας;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα χρώματος-συναισθήματος από μια διεξαγόμενη διεθνή έρευνα 6625 ατόμων σε 55 χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα & η Κύπρος). Η έρευνα αυτή ζητά από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν 12 χρώματα για το πόσο στενά συνδέονται με τα συναισθήματα τους, συμπεριλαμβανομένης της χαράς, της υπερηφάνειας, του φόβου και της ντροπής.

Το κίτρινο δεν είναι τόσο διασκεδαστικό στον ήλιο

Όσο πιο σκούρα είναι η σκιά στον κατωτέρω χάρτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι άνθρωποι να συνδέουν το κίτρινο χρώμα με χαρούμενα συναισθήματα. Συνολικά, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να συσχετίζουν το κίτρινο με τη χαρά όταν ζούσαν σε βροχερές χώρες που βρίσκονται μακρύτερα από τον ισημερινό, αναφέρουν ερευνητές στην Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας.

map

Η ομάδα εξέτασε μόνο τα δεδομένα για το κίτρινο και ανέλυσε πώς διάφοροι παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των ωρών ηλιοφάνειας, των ωρών ημέρας και της ποσότητας των βροχοπτώσεων – παρατάχθηκαν με τα συναισθήματα που ανέφεραν οι άνθρωποι για το χρώμα. Οι δύο καλύτεροι προγνωστικοί δείκτες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνθηκαν κίτρινοι ήταν οι ετήσιες ποσότητες βροχοπτώσεων και πόσο μακριά έμεναν από τον ισημερινό, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό  Journal of Environmental Psychology.

Όσο πιο μακριά ζούσε κανείς από τον ισημερινό, τόσο πιο πιθανό ήταν να εκτιμήσουν κάποιες φωτεινές αποχρώσεις: Στην Αίγυπτο, η πιθανότητα του κίτρινου να συνδέεται με τη χαρά ήταν μόλις 5,7%, ενώ στην ψυχρή Φινλανδία ήταν 87,7%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την μέτρια κλίματα του κλίματος τα ποσοστά σύνδεσης των ανθρώπων με κίτρινη χαρά ήταν μεταξύ 60% και 70%.

Η ομάδα εξέτασε επίσης αν τα συναισθήματα άλλαξαν με την εποχή, για παράδειγμα αν οι άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη χώρα τους άρεσε περισσότερο το κίτρινο το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόψεις σχετικά με το χρώμα παρέμειναν αρκετά σταθερές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους – ακόμη και όταν άλλαξε ο καιρός.