Home Τα νέα της Επιστήμης Τι συμβουλεύει η Αμερικανική Ομοσπονδία Ψυχολογίας για την επιστροφή στο σχολείο

Τι συμβουλεύει η Αμερικανική Ομοσπονδία Ψυχολογίας για την επιστροφή στο σχολείο

Η επιστροφή από τις διακοπές, είτε η αρχή σε νέο σχολείο ή επιστροφή στο υφιστάμενο σχολείο αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία για γονείς, παιδιά και εφήβους.

Η μετάβαση από το ανέμελο καλοκαίρι στη καθημερινότητα του σχολείου δοκιμάζει την ικανότητα όλης της οικογένειας να αντιμετωπίσει την προσαρμογή με το νέο καθημερινό ωράριο, τους νέους δασκάλους, αίθουσες διδασκαλίας, τους συμμαθητές κλπ. Συχνά, είναι ο φόβος του άγνωστου που οδηγεί ιδιαίτερα τα παιδιά να αγχώνονται σε ότι αφορά την αρχή του σχολείου.

«Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για τους γονείς και τα παιδιά», λέει ο ψυχολόγος Lynn Bufka, PhD. «Καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν την εργασία και τις δουλειές του σπιτιού, οι γονείς μπορεί μερικές φορές να αγνοήσουν τα συναισθήματα νευρικότητας ή ανησυχίας των παιδιών τους καθώς αρχίζει το σχολείο. Η συνεργασία με τα παιδιά σας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και διαχείρισης των συναισθημάτων τους, μπορεί να είναι επωφελής για την ψυχολογική υγεία ολόκληρης της οικογένειας».

Ευτυχώς, τα παιδιά είναι εξαιρετικά ικανά να αντιμετωπίσουν την αλλαγή από μόνα τους. Βέβαια οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν ένα υγιής περιβάλλον σε αυτά που δεν θα τους επιφορτίσει το δικό τους άγχος αλλά αντιθέτως τα παιδιά θα ενθαρρύνονται να μοιραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την επιστροφή στο σχολείο.

H Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίας δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες για την επιστροφή στο σχολείο:

  • Επανεκκινήστε την καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας: Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τα παιδιά τους στη σχολική ρουτίνα. Αρχικά θα πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται σε κανονικές ώρες και να ξυπνάνε νωρίς όπως κάνουν όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία. Η οργάνωση όλων όσων παίρνει μαζί του το παιδί στο σχολείο είναι βασική δουλειά. Δηλαδή, οργανώνουμε την τσάντα σχολείου, τα υπόλοιπα υλικά που ίσως χρειάζεται το παιδί, τα γεύματα τα οποία θα παίρνει μαζί του στα διαλλείματα, καθώς και το πως θα λειτουργεί το πρωινό στο σπίτι.
  • Γνωρίστε τους γείτονες σας: Εάν η οικογένειά σας είναι βρίσκεται σε νέα γειτονιά συνεπώς και σε νέο σχολείο προσπαθήστε να γνωρίσετε τα παιδιά της γειτονιάς. Επιπλέον φροντίστε να μάθετε που βρίσκονται οι κοινή χώροι ψυχαγωγίας όπως πάρκα αλλά και διάφορες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως γυμναστήρια, πισίνες, φροντιστήρια.
  • Μιλήστε με το παιδί σας:  Αν μιλήσετε με τα παιδιά σας για την επιστροφή τους στο σχολείο, αυτό θα τους κάνει να μοιραστούν το «βάρος» αυτό μαζί σας. Μάθετε τι ήταν αυτό που τους άρεσε από την προηγούμενη σχολική χρονιά και τι προσδοκούν από την νέα που ξεκινά.                                          Εάν το παιδί σας εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά, φροντίστε να του δείξετε το κτήριο του σχολείου που θα βρεθεί ή φροντίστε να βρεθεί με κάποιο γνωστό του παιδί από την προηγούμενη χρονιά έτσι ώστε να αισθανθεί οικία.Όταν ξεκινήσει το σχολείο αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε τι έχει το παιδί να σας πεί και τι θέματα ίσως προκύψουν.
  • Εμπιστευθείτε με τα παιδιά σας: Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολή αλλά και παράλληλα συναρπαστική! Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι ενστερνίζεστε την ανησυχία τους για την νέα χρονιά και παράλληλα εξηγήστε τους πως κάθε νευρικότητα είναι φυσιολογική και πως τίποτα απ’ όσα νιώθουν δεν είναι κακά. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αντί να πέσουν στην παγίδα της ενθαρρυντικής αποφυγής.
  • Ζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί: Οι γονείς, οι κηδεμόνες, οι δάσκαλοι και όσοι είναι στην κοινότητα του σχολείου θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κατανοήσουν πώς να διαχειριστούν το κάθε παιδί με την έναρξη του σχολείου. Για την ενίσχυση της υποστήριξης, συναντήστε μέλη της κοινότητας και του σχολείου. Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος του σχολικού έτους είναι πάρα πολύ και δεν είναι διαχειρίσιμο, αναζητήστε συμβουλές από ειδικευμένο ψυχολόγο που μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά σας να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα το όλο ζήτημα.

Πληροφορίες: www.apa.org