Το είδος Tyrannosaurus rex, είναι ένα είδος σαρκοβόρου δεινόσαυρου που ζούσε πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια και είχε εσωτερικό θερμοστάτη στο κεφάλι του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anatomical Record.
Ο T. rex είχε δύο μεγάλες τρύπες – που ονομάζεται dorsotemporal fenestra – στην κορυφή του κρανίου του. Στο παρελθόν, οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι αυτές οι τρύπες ήταν γεμάτες με μυς που βοηθούσαν με τις κινήσεις των γνάθων.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο dorsotemporal fenestra λειτουργούσαν ως εσωτερικός θερμοστάτης, όπως έχουν και οι αλιγάτορες σήμερα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος.
“Είναι πραγματικά παράξενο για έναν μυ να έρχεται από το σαγόνι, να κάνει μια στροφή 90 μοιρών και να προχωρήσει στην οροφή του κρανίου”, δήλωσε ο καθηγητής Casey Holliday του Πανεπιστημίου του Μισσούρι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
“Ωστόσο, έχουμε τώρα πολλά αναμφισβήτητα στοιχεία για τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή αυτή, βασισμένα στη δουλειά μας με αλιγάτορες και άλλα ερπετά”.
Χρησιμοποιώντας την θερμική απεικόνιση, ο καθηγητής Holliday και οι συνεργάτες του εξέτασαν αλιγάτορες στο ζωολογικό πάρκο Αγίου Αυγουστίνος Alligator Farm στη Φλώριδα.
“Η θερμότητα του σώματος ενός αλλιγάτορα εξαρτάται από το περιβάλλον του”, δήλωσε ο συνάδελφος Dr. Kent Vliet, ερευνητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
“Ως εκ τούτου, παρατηρήσαμε πότε ήταν πιο δροσερό και πως οι αλλιγάτορες προσπαθούσαν να ζεσταθούν, η θερμική μας απεικόνιση έδειξε τα μεγάλα καυτά σημεία σε αυτές τις τρύπες στην οροφή του κρανίου τους, υποδεικνύοντας αύξηση της θερμοκρασίας”.
“Ωστόσο, με το πέρασμα της ημέρα που είναι πιο ζεστή, οι τρύπες φαίνονται σκοτεινές, σαν να είχαν απενεργοποιηθεί για να κρυώσουν”.
“Αυτό συμβαδίζει με τις προηγούμενες αποδείξεις ότι οι αλιγάτορες έχουν ένα κυκλοφορικό σύστημα εγκάρσιας ροής – ή ένα εσωτερικό θερμοστάτη”
Οι επιστήμονες πήραν έπειτα τα θερμικά δεδομένα απεικόνισης και εξέτασαν τα απολιθωμένα απομεινάρια δεινοσαύρων και κροκοδείλων για να δουν πώς αυτές οι τρύπες στο κρανίο άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.
«Γνωρίζουμε ότι, όπως και στον T. rex, οι αλλιγάτορες έχουν τρύπες στην οροφή των κρανίων τους και είναι γεμάτοι με αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο καθηγητής Larry Witmer του Πανεπιστημίου του Ohio, επίσης συγγραφέας της μελέτης.
“Ωστόσο, εδώ και πάνω από 100 χρόνια βάζουμε τους μυς σε έναν παρόμοιο χώρο με τους δεινόσαυρους”.
«Χρησιμοποιώντας κάποια ανατομία και φυσιολογία των σημερινών ζώων, μπορούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τις πρώιμες υποθέσεις για την ανατομία αυτού του τμήματος του κρανίου του T. rex».
Πληροφορίες: www.sci-news.com