Home Τα νέα της Επιστήμης Το Perseverance καταγράφει περίεργους ήχους στον Άρη και προβληματίζει τη NASA

Το Perseverance καταγράφει περίεργους ήχους στον Άρη και προβληματίζει τη NASA

Καθώς το Perseverance κάνει τις…βόλτες του στον Άρη, τα μικρόφωνα που διαθέτει καταγράφουν περίεργους θορύβους που έχουν προβληματίσει τους μηχανικούς της NASA καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν την ακριβής προέλευσή τους. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 16 λεπτά ηχητικών αρχείων που καταγράφηκαν κατά την κάλυψη των 27.3 μέτρων του Perseverance στην επιφάνεια του Άρη στις 7 Μαρτίου.

Αν άκουγα αυτούς τους ήχους στο αυτοκίνητό μου, θα σταματούσα και θα καλούσα γερανό. Αλλά αν κάτσεις να σκεφτείς τι ακούς και πού καταγράφηκε, βγάζει νόημα. – Dave Gruel, επικεφαλής μηχανικός της EDL κάμερας και του υποσυστήματος μικροφώνων του Mars 2020

Ο θόρυβος που ακούγεται στην πρώτη αφιλτράριστη 16λεπτη ηχογράφηση φαίνεται πως παράγεται από το σύστημα κίνησης του Perseverance και συγκεκριμένα από τους μεταλλικούς τροχούς και τις αναρτήσεις. Αυτό που προβληματίζει τους μηχανικούς είναι ένας ήχος γδαρσίματος υψηλής συχνότητας που ακούγεται, του οποίου την πηγή δεν μπορούν να εντοπίσουν. Οι πιθανότητες είναι να πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από τα ηλεκτρικά εξαρτήματα του rover ή αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροχών και τις επιφάνειας.

 

Το δεύτερο αρχείο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, είναι μία επεξεργασμένη μίξη ήχων από τη μεγαλύτερη ηχογράφηση, συμπυκνωμένη σε 90 δευτερόλεπτα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ακούμε τον ήχο από ένα όχημα σε άλλον πλανήτη, είναι από μόνο του εντυπωσιακό.

Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν τις εικόνες, δεν εκτιμούν το γεγονός πως οι ρόδες είναι μεταλλικές. Όταν οδηγείς με αυτές τις ρόδες σε βράχους, θα κάνεις πολύ θόρυβο. – Vandi Verma, χειριστής Perseverance, JBL, NASA

Πηγή: unboxholics.com