Home Τα νέα της Επιστήμης To Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στρατηγικός εταίρος σε συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού...

To Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στρατηγικός εταίρος σε συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUT+)

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στην Κλούζ-Ναποκα της Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες της συνόδου των Πρυτάνεων των οκτώ ιδρυτικών μελών της συμμαχίας για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (European University of Technology – EUT+).  Οι οκτώ εταίροι μοιράζονται ένα κοινό όραμα και φιλοδοξία για την Ενωμένη Ευρώπη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την έρευνα και την μεταφορά γνώσης στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συναντίληψης που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια δεσμεύτηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και εκπαίδευσης, καταθέτοντας την πρόταση τους για χρηματοδότηση, για τη δημιουργία και ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της δράσης “European Universities initiative”.

Η βασική αποστολή του υπό δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου είναι πρώτιστα να υπηρετεί την κοινωνία με κινητήριο μοχλό την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσφορά των τεχνολογικών πανεπιστημίων στον πολιτισμό, την επιστήμη και την βιώσιμη ανάπτυξη.  Το όραμα και η αποστολή του διαμορφώνονται από τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στην δημιουργία ενός συνεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος: η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις πρωτοφανούς εύρους όπως η κλιματική αλλαγή, η κατάχρηση πόρων, η αυξανόμενη ανισότητα ή οι κοινωνικές συνέπειες της ψηφιακής εποχής. Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις απαιτούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας. Αποτελεί συνεπώς αναγκαιότητα στον σχεδιασμό τεχνολογικών λύσεων να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ατομική ελευθερία και την διαφορετικότητα. 

Με σύνθημα  ‘Think Human First’ , μαζί, οι οκτώ εταίροι, προετοιμάζουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, με την ανάπτυξη ενός καινοτόμου ιδρυματικού μοντέλου και αναπτύσσοντας ένα ριζικά ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης στην ομιλία του μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Τόσο η δική μου παρουσία, του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθ. Παντελή Κελίρη, του Καθ. Σωτήρη Καλογήρου, Πρόεδρου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Αριστόδημου Λανίτη, Συντονιστή του Γραφείου Διεθνούς Κινητικότητας, σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, για να εργαστεί προς την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην βάση ενός νέου ανθρωποκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης της τεχνολογίας.»

Τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια είναι:

Hochschule Darmstadt University of Applied Sciences (Germany)

Riga Technical University (Latvia)

Technological University Dublin (Ireland)

Technical University of Sofia (Bulgaria)

Cyprus University of Technology (Cyprus)

Technical University of Cartagena (Spain)

Technical University of Cluj-Napoca (Romania)

University of Technology of Troyes (France)

Η συμμετοχή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη συμμαχία για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση του και τη δυνατότητα του να αναπτύσσει καινοτόμες συνεργασίες υψηλού κύρους με πανευρωπαϊκή απήχηση.