Home Τα νέα της Επιστήμης Υπάρχουν στα αλήθεια άντρες ‘bisexual’; Τι λέει η επιστήμη;

Υπάρχουν στα αλήθεια άντρες ‘bisexual’; Τι λέει η επιστήμη;

Μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό PNAs φαίνεται να δίνει απάντηση στο ερώτημα που πλανάται εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με το αν όντως υπάρχει αντρική αμφιφυλοφιλία, αν δηλαδή υπάρχουν άντρες που είναι πραγματικά ‘bisexual’.

Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ του γενικού πληθυσμού όπως και μεταξύ των ερευνητών σχετικά με το αν η ανδρική αμφιφυλοφιλία αποτελεί πραγματικό γεγονός. Βλέπετε, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι είτε ετερόφυλοι, είτε ομοφυλόφιλοι και πως, σε αντίθεση με τις γυναίκες, στους άντρες  δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή. Μερικοί έχουν ακόμη υποστηρίξει ότι οι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι αμφιφυλόφιλοι είναι στην πραγματικότητα γκέι άντρες που προσπαθούν να «μειώσουν» την ομοφυλοφιλία τους. Αυτός ο σκεπτικισμός όμως, έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς πολλών ανδρών, οι οποίοι επέμεναν κατηγορηματικά ότι είναι αμφιφυλόφιλοι και όχι ομοφυλόφιλοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί σκεπτικιστές της ανδρικής αμφιφυλοφιλίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την γυναικεία αμφιφυλοφιλία. Θεωρούν δηλαδή, ότι οι γυναίκες μπορούν πραγματικά να προσελκύονται σεξουαλικά από άτομα οποιουδήποτε φύλου. Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει τόσο σκεπτικισμός συγκεκριμένα σχετικά με την ανδρική αμφιφυλοφιλία ή γιατί η γυναικεία αμφιφυλοφιλία γίνεται ευκολότερα αποδεκτή.

Για να βρεθεί η επιστημονική αλήθεια, πολλές επιστημονικές ομάδες σχεδίασαν πληθώρα μελετών για να προσεγγίσουν το ερώτημα.

Οι περισσότερες τέτοιες μελέτες αφορούσαν σε άνδρες εθελοντές οι οποίοι φορούσαν ειδικές συσκευές που συνδέονται με το πέος τους και οι οποίες μπορούσαν να καταγράψουν αν οι εθελοντές πραγματικά διεγείρονταν καθώς παρακολουθούσαν ερωτικές ταινίες είτε με άνδρες, είτε με γυναίκες.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να διευθετήσουν το ζήτημα μια για πάντα κάνοντας μία μέτα-ανάλυση όλων των γνωστών προηγούμενων πειραμάτων ανδρικής αμφιφυλοφιλίας για να προσεγγίσουν την επιστημονική συναίνεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η αμφιφυλοφιλία των ανδρών είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Μερικοί άνδρες πραγματικά διεγείρονται σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων. Επιβεβαίωσαν επίσης τον ισχυρισμό των ανδρών αμφιφυλόφιλων ότι υπάρχουν βαθμοί αμφιφυλοφιλίας στους άνδρες – μερικοί κλίνουν περισσότερο προς την ομοφυλοφιλία, κάποιοι άλλοι προς την ετεροφυλοφιλία, και μερικοί φαίνεται να διεγείρονται εξίσου από άτομα και των δύο φύλων. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι τα στοιχεία που δημοσίευσαν είναι αρκετά ισχυρά για να τερματίσουν αυτή τη συζήτηση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «συνδυάσαμε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα (από οκτώ προηγούμενες αμερικανικές, βρετανικές και καναδικές μελέτες) για να οργανώσουμε ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερους από 500 άνδρες, πολύ μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε προηγούμενη μεμονωμένη μελέτη, και πραγματοποιήσαμε αυστηρές στατιστικές δοκιμές.

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά αφού έδειξαν ότι όντως υπάρχουν άνδρες που διεγείρονται εξίσου και με άντρες και με γυναίκες. Επίσης, η παρούσα μελέτη κατέληξε και στο ότι ο αρσενικός σεξουαλικός προσανατολισμός εκφράζεται σε «συνεχές», με κάποιους άνδρες να είναι πιο κοντά στην ομοφυλοφιλία και κάποιους πιο κοντά στην ετεροφυλία. Συνεπώς, ο αρσενικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι ‘binary’, είτε άσπρος, είτε μαύρος δηλαδή αλλά υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ζώνη. Κάτι το οποίο ισχύει και για τα περισσότερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φυσιολογίας άλλωστε!

Πηγή: Pubmed

Επιμέλεια κειμένου: Δρ. Μυρτάνη Πιερή