Home Τεχνολογία 10 μέρη της Αθήνας που δεν μπορείς να δεις από το Google...

10 μέρη της Αθήνας που δεν μπορείς να δεις από το Google Maps

Η ζωή όλων μας σήμερα ακροβατεί μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Από τη μία, τα social media που έχουν γίνει προέκταση του εαυτού μας και, από την άλλη, η εθιστική σχέση με το διαδίκτυο χωρίς το οποίο δεν μπορούμε πια να ζήσουμε, έχει αλλάξει καλώς ή κακώς κατά πολύ την καθημερινότητά μας. Ένα από τα πιο σημαντικά προτερήματα της εποχής που ζούμε, αφορά τους ψηφιακούς χάρτες, οι οποίοι μας επιτρέπουν με το πάτημα ενός κουμπιού να δούμε με κάθε λεπτομέρεια πού βρίσκεται ο προορισμός μας και το κυριότερο, η ακριβής διαδρομή που χρειάζεται να διανύσουμε για να φτάσουμε ως εκεί.

 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας γλιτώνει χρόνο και μας απαλλάσσει από το άγχος του να μη χαθούμε, ειδικά σε μια αχανή πόλη σαν την Αθήνα. Κάνοντας, όμως, κανείς μια πλοήγηση στους δορυφορικούς χάρτες της Αττικής μέσω των Google Maps θα διαπιστώσει πως υπάρχουν ορισμένα σημεία της τα οποία είναι θολωμένα προκειμένου να μην μπορεί να δει κανείς τα κτίρια και την περιοχή από ψηλά. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα σημεία στην πόλη και για ποιο λόγο παραμένουν κρυφά από τη δημόσια διαδικτυακή θέα;

Μέγαρο Μαξίμου

 

Ένα από τα μέρη που δεν μπορεί κανείς να δει από ψηλά είναι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αποτελεί έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου της χώρας. Πέραν, ωστόσο, από το συγκεκριμένο κτίριο, θολωμένο είναι επίσης το Μουσείο Μπενάκη και όλες οι τριγύρω πολυκατοικίες για λόγους ασφαλείας. Το αξιοπερίεργο είναι πως οι δορυφόροι της Google δείχνουν κανονικά το Προεδρικό Μέγαρο που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι το μοναδικό σημείο στο κέντρο της πόλης που παραμένει κρυφό.

 

Πεντάγωνο – Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401

 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις που παραμένουν κρυφές από τους δορυφόρους της Google στον αστικό ιστό της Αθήνας. Αυτό συμβαίνει καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται η βάση του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Μαζί με αυτό καλύπτονται και όλα τα υπόλοιπα κτίρια ή πάρκα που είναι κοντά σε αυτό όπως τα γραφεία της ΕΠΟ και το Πάρκο Ζωγράφου.

Διυλιστήρια Ασπρόπυργου

 

Μεταφερόμαστε στα δυτικά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Αν κάνει κανείς μια ψηφιακή βόλτα πάνω από την περιοχή θα παρατηρήσει πως ένα σημαντικό μέρος της παραλιακής ζώνης έχει θολωθεί προκειμένου να μην μπορεί να διακρίνει εύκολα κανείς τι υπάρχει σε αυτό. Εκεί βρίσκονται τα ναυπηγεία και διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ μερικά μέτρα πιο μακριά, η Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος»

 

Ένα από τα μέρη που δεν θα περίμενε κανείς πως είναι κρυφό από τους δορυφόρους της Google είναι το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος». Μπορεί το συγκεκριμένο κτίριο να μην είναι στρατιωτικού ενδιαφέροντος, όπως τα περισσότερα της λίστας, ωστόσο, εντός του υπάρχει ο μοναδικός ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο έχει κριθεί σκόπιμο να προστατευτεί από την προβολή, όχι μόνο το κτίριο αλλά και όλη η τριγύρω έκταση που φτάνει ως τον περιφερειακό Υμηττού.

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

 

Όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπος διεθνείς αερολιμένες στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, εάν εξερευνήσει κανείς την περιοχή μέσω του Google Maps, τότε θα πέσει πάνω σε μια θολωμένη έκταση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις που καλύπτονται με blur στην Αττική, καθώς εκτείνεται σε όλον τον αερολιμένα και όλα τα χωράφια που βρίσκονται γύρω από αυτόν.

 

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

 

Άλλη μία περίπτωση χώρου που εμπίπτει στην ίδια συνθήκη είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικό, εντός του οποίου βρισκόταν το παλιό αεροδρόμιο της χώρας. Σήμερα, μέσα σε αυτό υπάρχει επίσης το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο και ένα ξενοδοχείο που δεν εμφανίζονται επίσης στους χάρτες της Google. Η καλυμμένη έκταση φτάνει μάλιστα μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον σταθμό του μετρό Αργυρούπολη.

ΤΕΦΑΑ  Αθηνών

 

Το blur δεν έχει τοποθετηθεί στην περιοχή λόγω της γυμναστικής ακαδημίας της πόλης αλλά για το γεγονός πως ακριβώς δίπλα σε αυτή είναι εγκατεστημένα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το εργοστάσιο στο οποίο παράγονται πολλά από τα όπλα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό. Το σημείο είναι υψίστης ασφαλείας και για αυτό παραμένει κρυφό από τη δημόσια θέα.

Στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας

 

Άλλο ένα σημείο μεγάλης στρατιωτικής σημασίας για τη χώρα είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Όλη η περιοχή είναι καλυμμένη και το μόνο που μπορεί να δει κανείς είναι τον αεροδιάδρομο και τα γειτονικά κτίρια. Οι υπόλοιποι οικισμοί που βρίσκονται γύρω από αυτό φαίνονται κανονικά από τους δορυφόρους της Google.

 

Τατόι

 

To Τατόι και τα βασιλικά κτήματα που είναι γύρω από αυτό είναι μία από τις περιοχές που δεν μπορεί να θαυμάσει κανείς από τα δορυφορικά πλάνα της Google, παρά μόνο από κοντά. Η έκταση που έχει θολωθεί φτάνει μέχρι το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας και τη Σχολή Ικάρων.