Home Τεχνολογία Αεροπλάνο της Virgin Atlantic πέταξε με «λάδι κουζίνας»

Αεροπλάνο της Virgin Atlantic πέταξε με «λάδι κουζίνας»

Virgin Atlantic Boeing 787 departures to perform the first 100% Sustainable Aviation Fuel transatlantic flight to John F. Kennedy International Airport in New York from Heathrow airport, in London, Britain, November 28, 2023. REUTERS/Peter Nicholls

Αεροπλάνο της Virgin Atlantic που χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας ένα μείγμα από απόβλητα μαγειρικών ελαίων, ζωικά λίπη και άλλα εναλλακτικά καύσιμα απογειώθηκε σήμερα από το Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια πτήση-ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια απεξάρτησης του αεροπορικού κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι η πρώτη φορά που μια εμπορική αεροπορική εταιρεία εκτελεί πτήση τόσο μεγάλων αποστάσεων, με αεροσκάφος που χρησιμοποιεί τα λεγόμενα «βιώσιμα καύσιμα». Τα καύσιμα αυτά ευθύνονται για πολύ λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα των σημερινών αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, οι καθαρές εκπομπές μιας πτήσης που εκτελείται με τα βιώσιμα καύσιμα είναι περίπου 70% χαμηλότερες από ένα κλασικό σημερινό ταξίδι πάνω από τον Ατλαντικό.

Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, συνιδρυτής της Virgin Atlantic, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ενώ θεωρούνταν αδύνατο ένα αεροπλάνο να διασχίσει τον Ατλαντικό με βιώσιμα καύσιμα, «σήμερα ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι αυτό είναι λάθος». Πάντως, πρόσθεσε ότι ακόμα απαιτείται πολλή δουλειά στον τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, η αεροπορική βιομηχανία έχει αρχίσει να επενδύει περισσότερο σε εναλλακτικά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν το κατά πόσο αυτά τα εναλλακτικά αυτά καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα, τονίζοντας ότι η μείωση των πτήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν πραγματικά οι εκπομπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές πτήσεις ευθύνονται για περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή kathimerini.gr – Με πληροφορίες από Financial Times