
Με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων η προσέγγιση που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχει τη δική της σημασία. Ειδικά η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει μία πολιτική που θα επεδίωκε να επιταχύνει τις εξελίξεις περιορίζοντας τα ρυθμιστικά εμπόδια.
Η παρουσίαση πριν από μερικές ημέρες του AI Action Plan από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε αυτή την προσδοκία με την αμερικανική πλευρά να προτάσσει την καινοτομία και την τεχνολογική υπεροχή, δημιουργώντας ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Και αναφέροντας ως έναν από τους λόγους και τις κινήσεις της Κίνας, η οποία αποτελεί, άλλωστε, και το αντίπαλο τεχνολογικό δέος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι περιλαμβάνει το αμερικανικό πλάνο
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά τη διεθνής διπλωματία και ασφάλεια. Αυτός περιλαμβάνει την εξαγωγή αμερικανικής τεχνογνωσίας σε σύμμαχες χώρες αλλά και την αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής σε διεθνείς οργανισμούς διακυβέρνησης. Όπως και την ενίσχυση των ελέγχων για την εξαγωγή τεχνολογιών που σχετίζονται με το AI.
Το σχέδιο έχει προφανή στόχο να βοηθήσει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς να επιταχύνουν την ανάπτυξη των μοντέλων τους. Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές εταιρείες του συγκεκριμένου χώρου στήριξαν τον κ. Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του.
Πρακτικά, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα για ταχύτερη εμπορική αξιοποίηση AI προϊόντων, πρόσβαση σε δημόσιες επενδύσεις και στρατιωτικά συμβόλαια, αλλά και αυξημένη ευελιξία σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, το AI Action Plan περιλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε έρευνα για το ΑΙ με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής αλλά και τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για την ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική προσέγγιση δεν περιλαμβάνει ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο και αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα αναφορικά με θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και όχι μόνο. Κάτι που αποτελεί βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής προσέγγισης και του AI Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επικεντρώνεται στην κατηγοριοποίηση εφαρμογών AI σε χαμηλού, υψηλού και μη αποδεκτού κινδύνου.
Αυτό για τις επιχειρήσεις σημαίνει προβλεψιμότητα και σαφήνεια στις διαδικασίες, ευκολότερη πρόσβαση σε αγορές εντός της ΕΕ με ενιαία ρύθμιση και δυνατότητα διαφοροποίησης μέσω υπεύθυνης AI χρήσης. Από την άλλη πλευρά, οι απαιτήσεις συμμόρφωσης είναι σημαντικές και απαιτούν επένδυση σε τεκμηρίωση, αξιολόγηση και εσωτερική αναδιάρθρωση.
Γενικότερα, το σκηνικό όπως διαμορφώνεται θα είναι αρκετά δύσκολο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ και ΕΕ καθώς απαιτείται διπλή στρατηγική. Ο διαχωρισμός προϊόντων και η προσαρμογή σε δύο εντελώς διαφορετικά ρυθμιστικά περιβάλλοντα καθιστούν αναγκαία την επένδυση σε νομική και τεχνολογική συμμόρφωση και αυτό είναι κάτι που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό.
Όσον αφορά, το ποιο μοντέλο είναι πιο βιώσιμο, η απάντηση εξαρτάται από τη φιλοσοφία κάθε επιχείρησης. Αν η προτεραιότητα είναι η ταχύτητα και η τεχνολογική υπεροχή, το μοντέλο των ΗΠΑ προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες. Αντίθετα, αν η στρατηγική περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη, τον σεβασμό στα δικαιώματα και την εναρμόνιση, η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι πιο ασφαλής.
Πηγή:cnn.gr