Home Τεχνολογία «Ανέπαφοι διάδρομοι» αναγνώρισης επιβατών στα βρετανικά αεροδρόμια

«Ανέπαφοι διάδρομοι» αναγνώρισης επιβατών στα βρετανικά αεροδρόμια

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι ξεκινά η τοποθέτηση τεχνολογικού εξοπλισμού στα αεροδρόμια της χώρας με στόχο την μείωση ή και εξαφάνιση αν είναι εφικτό των ουρών που δημιουργούνται στους ελέγχους διαβατηρίων. Θα δημιουργηθούν στα αεροδρόμια κάποιοι χώροι όπου θα κινούνται οι επιβάτες τους οποίους οι εμπνευστές του εγχειρήματος ονομάζουν «ανέπαφους διαδρόμους».

Οι επιβάτες θα κινούνται σε αυτούς τους διαδρόμους για να φτάσουν στις πύλες των πτήσεων ή στις εξόδους του αεροδρόμιου και οι προηγμένης τεχνολογίας κάμερες θα «σαρώνουν» το πρόσωπο κάθε επιβάτη και θα προσπαθεί να τον ταυτοποιήσει βάσει των στοιχείων που θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στη σχετική βάση δεδομένων οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν από και προς την Βρετανία. Οι επιβάτες θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία ταυτότητας τους πιθανότητα σε μια ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει για αυτό τον σκοπό.

Οι δοκιμές αυτών των διαδρόμων θα ξεκινήσουν το 2024 στα βρετανικά αεροδρόμια και στόχος είναι να αρχίσουν να λειτουργούν το 2025. Αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν πιστεύεται ότι ανάμεσα σε αυτές θα είναι οι τεχνολογίες αναγνώρισης προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα σουπερμάρκετ που δεν διαθέτουν εργαζομένους όπως αυτά που έχει ανοίξει η Amazon σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν όπως η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που θα παραδίδουν οι επιβάτες εφαρμογή αλλά και η πιθανή αλλαγή εμφάνισης ενός επιβάτη. Αν για παράδειγμα, ένας επιβάτης φύγει για διακοπές και στην επιστροφή έχει γένια επειδή δεν ξυριζόταν είναι πιθανό το σύστημα να μην τον αναγνωρίσει και να πρέπει ο επιβάτης αυτός να πάει σε κάποιο σημείο ελέγχου για να ελεγχθεί η ταυτότητα του.

Πηγή: naftemporiki.gr