Home Τεχνολογία Αντεπίθεση Ζάκερμπεργκ με νέα κάσκα VR και κατηγορίες εναντίον της Apple (βίντεο)

Αντεπίθεση Ζάκερμπεργκ με νέα κάσκα VR και κατηγορίες εναντίον της Apple (βίντεο)

Είχαμε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες στη νέα κόντρα που ξέσπασε στη Σίλικον Βάλει μετά την αρνητική κριτική που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, στο metaverse αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της Metα (της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο Κουκ είχε μάλιστα ανακοινώσει ότι η Apple θα στηρίξει την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και όχι αυτή της εικονικής πραγματικότητας του metaverse.

Ο επικεφαλής της Metα σήκωσε το γάντι και απάντησε δυναμικά. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας κάσκας VR της Metα ο Ζάκεμπεργκ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Apple κατηγορώντας την για μονοπωλιακές τακτικές.

«Σε κάθε γενιά της εποχής των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπήρχε ένα ανοικτό και ένα κλειστό οικοσύστημα. Υπήρχαν τα Windows και τα Mac και στη συνέχεια τα Android και το iOS. Τα κλειστά οικοσυστήματα επικεντρώνονται στο να δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης είναι κλειδωμένος μέσα σε αυτό» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Ζάκεμπεργκ φωτογραφίζοντας την Apple για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών.

Η νέα κάσκα της Metα είναι η Quest Pro και κοστίζει 1,499 δολάρια, είναι δηλαδή 1,100 δολάρια πιο ακριβή από την κάσκα Quest2 την οποία διαδέχεται. Η κάσκα που θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις 25 Δεκεμβρίου έρχεται ως η πιο προηγμένη κάσκα VR που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την Meτα η κάσκα ενσωματώνει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι διαθέτει σύστημα μικτής πραγματικότητας δηλαδή συνδυάζει τα χαρακτηριστικά επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και ότι διαθέτει σε κάποιο επίπεδο τεχνολογία ελέγχου της με νοητικές εντολές του χρήστη. Ο πολύ ισχυρός επεξεργαστής Sanpdragon με τον οποίο λειτουργεί η κάσκα έχει δυνατότητα παραγωγής των πλέον εντυπωσιακών γραφικών σε εικονικούς κόσμους.

Όμως οι επενδυτές δεν πείσθηκαν από τις ανακοινώσεις του Ζάκεμπεργκ και την παρουσίαση της κάσκας και η τιμή της μετοχής της Metαy υποχώρησε κατά 4,5% αμέσως μετά την παρουσίαση εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street σημαίνει πώς οι επενδυτές είτε δεν θεωρούν πώς έχει έρθει ακόμη η εποχή του metaverse και της εικονικής πραγματικότητας γενικότερα είτε θεωρούν ότι η τιμή της κάσκας είναι πολύ υψηλή και άρα θα αποτύχει εμπορικά. Μένει φυσικά να δούμε την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στο νέο gadget του Ζάκεμπεργκ.

Πηγή: Naftemporiki.gr