Home Τεχνολογία Apple: Γραμμές παραγωγής μεταφέρονται εκτός Κίνας λόγω lockdowns

Apple: Γραμμές παραγωγής μεταφέρονται εκτός Κίνας λόγω lockdowns

Η Apple μεταφέρει μέρος της παραγωγής του iPad εκτός Κίνας για πρώτη φορά, λόγω των προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα εκεί εργοστάσια λόγω των lockdowns σε βιομηχανικές περιοχές και λιμάνια, όπως η Σαγκάη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Nikkei Asia, η BYD μία κινεζική βιομηχανία και ένας από τους κύριους κατασκευαστές iPad πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει την παραγωγή μικρού αριθμού ταμπλετών στο Βιετνάμ.

Με τον τρόπο αυτό το iPad γίνεται το δεύτερο κύριο προϊόν της Apple που θα κατασκευάζεται στο Βιετνάμ, μετά τα ασύρματα ακουστικά AirPods Pro 2.

«Φτιάξτε απόθεμα»

Παράλληλα, το ιαπωνικό δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η Apple έχει ζητήσει από κατασκευαστές εξαρτημάτων που εδρεύουν στην Κίνα να δημιουργήσουν απόθεμα κυκλωμάτων και μικροτσίπ σαν ένα μέσο ασφαλείας σε περίπτωση μελλοντικών δυσκολιών τροφοδοσίας αλλά και για διευκόλυνση της ήδη υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης με τα lockdowns λόγω Covid.

Σημειώνεται πάντως ότι το lockdown που ίσχυε από τον περασμένο μήνα στη Σαγκάη «χαλάρωσε» από σήμερα, ωστόσο πρόλαβε να δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στον τεχνολογικό κλάδο που ήρθαν να προστεθούν στη συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών.

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, εκτιμούσε τον Απρίλιο ότι αυτοί οι περιορισμοί τροφοδοσίας ενδεχομένως να κοστίσουν στην αμερικανική εταιρεία από 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πολιτική διάσταση

Πάντως σε προγενέστερο δημοσίευμά της η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Apple ήδη σχεδίαζε την μεταφορά μέρους της παραγωγής της εκτός Κίνας ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από πολιτικές αποφάσεις του Πεκίνου σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέρος της παραγωγής του iPhone έχει ήδη μεταφερθεί από το 2017 σε εγκαταστάσεις της Foxconn στην Ινδία, ωστόσο το 90% των προϊόντων της Apple συνεχίζει να κατασκευάζεται στην Κίνα. Για να έχουμε και μία τάξη μεγέθους, 58 εκατομμύρια iPads και 233 εκατομμύρια iPhone παραδόθηκαν από τις διάφορες γραμμές παραγωγής πέρυσι.

Πηγή: OT.gr