Home Τεχνολογία ChatGPT: «Παίξαμε» τις 10 ερωτήσεις με ένα ΑΙ

ChatGPT: «Παίξαμε» τις 10 ερωτήσεις με ένα ΑΙ

Τους φόβους του σχετικά με την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είχε εκφράσει ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών. Ο Stephen Hawking είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία ΑΙ θα μπορούσε να «σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους». 

Εδώ και χρόνια, αυτός ο φόβος περί κατάκτησης του κόσμου από την εν λόγω τεχνολογία έχει ριζώσει στο μυαλό των ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ έχει αποτυπωθεί και σε διάφορα blockbusters ανά τα χρόνια. Ποιος να φανταζόταν, όμως, ότι η κατάκτηση αυτή θα ξεκινούσε από τον κόσμο της Τέχνης, μέσω του AI εργαλείου δημιουργίας εικόνων DALL-E της OpenAI. 

Το DALL-E  χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, συνθέτει εικόνες μέσα από λέξεις που πληκτρολογεί ο χρήστης, ενώ δίνει και τη δυνατότητα να ανεβάσει κανείς μία εικόνα, με την AI τεχνολογία να αναλαμβάνει να επεκτείνει τα όριά της, συνθέτοντας επιπρόσθετες επιφάνειες πάνω σε αυτή. Το DALL-E κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα trends στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως μια νέα μορφή τέχνης. Βέβαια, η επέκταση της εταιρείας στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δεν σταμάτησε εκεί.

Ήρθε το ChatGPT

Μετά από μήνες κυριαρχίας στο διαδίκτυο με τη δημιουργία εικόνων, η OpenAI επιστρέφει δυναμικά μέσω του ChatGPT ένα chatbot που δημιουργήθηκε με την τεχνολογία GPT-3 της εταιρείας.

To GPT-3 ανήκει στις λεγόμενες «γεννήτριες γλωσσών» και χρησιμοποιεί Μηχανική Μάθηση προκειμένου να δημιουργεί κείμενο που να μοιάζει ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο. Αρκεί να δώσει κανείς κάποιες οδηγίες και το εν λόγω εργαλείο μπορεί να «γεννήσει» ένα αρκετά μεγάλο κείμενο. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας μέχρι σήμερα, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους.

Μπορεί να μην παράγει βίντεο, ήχο ή εικόνες όπως το «αδελφάκι» του, το Dall-E, αλλά αντιθέτως κατανοεί σε βάθος τον προφορικό και γραπτό λόγο. Και αυτό ακριβώς του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις.  να γράψει ολοκληρωμένες ερευνητικές εργασίες και άρθρα. Ουσιαστικά, εκεί που ο καθένας θα μπορούσε να περάσει ατελείωτες ώρες ερευνώντας κατανοώντας και αναλύοντας ένα ζήτημα (πχ. Πυρηνική σύντηξη) σε ένα άρθρο, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει μια καλογραμμένη εναλλακτική όλων αυτών σε μόλις λίγα λεπτά. 

 

Πως λειτουργεί το μοντέλο

Εκ πρώτης όψεως, η τεχνολογία του GPT-3 είναι απλή. Λαμβάνει τα αιτήματα, τις ερωτήσεις ή/και τις εντολές του χρήστη και απαντά άμεσα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων κειμένου από το διαδίκτυο. Αυτό περιελάμβανε 570 GB δεδομένων που ελήφθησαν από βιβλία, διαδικτυακά κείμενα, το Wikipedia, άρθρα και άλλα γραπτά στο διαδίκτυο. Για την ακρίβεια, 300 δισεκατομμύρια λέξεις τροφοδοτήθηκαν στο σύστημα.

Φυσικά, δύσκολα ένα λογισμικό μπορεί να αντικαταστήσει τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα. Το ChatGPT έχει περιορισμένη γνώση για τα γεγονότα και τις έννοιες μετά το 2021. Παγκόσμια γεγονότα που συνέβησαν το περασμένο έτος θα αντιμετωπιστούν με περιορισμένη γνώση και το μοντέλο μπορεί να παράγει ψευδείς ή συγκεχυμένες πληροφορίες περιστασιακά. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζει τους παγκόσμιους ηγέτες που ήρθαν στην εξουσία από το 2021 και μετά. Επίσης, υπάρχει -ακόμα- μια δυσκολία στα ελληνικά του, καθώς πολλές φορές μπορεί να παράξει λανθασμένες πληροφορίες λόγω της πολυπλοκότητας που έχει η γλώσσα.  

Αυτό όμως που κάνει αυτή την τεχνολογία να ξεχωρίζει είναι ότι το ChatGPT συνεχίζει να μαθαίνει ενώ «μαντεύει» ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη λέξη που πρέπει να χρησιμοποιήσει, βελτιώνοντας συνεχώς την κατανόησή του. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως μια πιο έξυπνη εκδοχή του λογισμικού αυτόματης συμπλήρωσης. 

Το καθοριστικό βήμα της Microsoft

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Microsoft συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην OpenAI, αντιλαμβάνοντας τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η τεχνολογία που «κρύβεται» πίσω από το ChatGPT. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός -που είχε χρηματοδοτήσει την OpenAI με 1 δισ. δολάρια το 2019- σχεδιάζει, κατά πληροφορίες, να εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται πίσω από το μοντέλο στα προγράμματα  Word, Outlook, Powerpoint και σε άλλες εφαρμογές της. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν, για παράδειγμα,  να συντάσσουν ένα e-mail επικοινωνώντας την ανάγκη που έχουν στο Outlook ή να γράφουν μια εργασία, υποδεικνύοντας τα ζητήματα της προβληματικής που έχουν στο Word. Μάλιστα, η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια έκδοση της μηχανής αναζήτησης Bing που θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργήσει ως χτύπημα στη μηχανή αναζήτησης της Google. 

 

Η σκοτεινή πλευρά του εργαλείου

Βέβαια, η ταχεία πρόοδος που σημειώνεται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εγκυμονεί τον κίνδυνο κακόβουλοι χρήστες να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία αυτή. Σύμφωνα με τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως Check Point Research (CPR), οι hackers χρησιμοποιούν το ChatGPT  για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού. Αν και τα εν λόγω λογισμικά που δημιουργούνται βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με το CPR, είναι θέμα χρόνου η εξέλιξή τους να αποτελέσει άμεση απειλή για τους χρήστες. 

Ειδικότερα, η Check Point Research ανακάλυψε ένα δημοφιλές φόρουμ που χρησιμοποιούν οι  κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου, σε συζήτηση του οποίου χρήστης περιγράφει την εμπειρία του με το ChatGPT για την δημιουργία προγράμματος Python υποκλοπής πληροφοριών. Σε ένα άλλο thread στο ίδιο φόρουμ, χρήστης περιγράφει την διαδικασία δημιουργίας στην πλατφόρμα, κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται σε Java. Ομοίως,ο πάροχος κυβερνοασφάλειας εντόπισε και περιπτώσεις όπου hackers χρησιμοποίησαν το ChatGPT για να δημιουργήσουν ένα κακόβουλο εργαλείο κρυπτογράφησης και ένα marketplace στο dark web. 

Αν και η Check Point Research αναφέρει πως είναι νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν τελικά το ChatGPT θα αποτελέσει το νέο αγαπημένο εργαλείο των κακόβουλων χρηστών στο διαδίκτυο, το μόνο σίγουρο είναι πως η πλατφόρμα κερδίζει σιγά-σιγά δυναμική και μπορεί να βοηθήσει τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες hacker να δημιουργήσουν ένα αρχικό περιεχόμενο για ύποπτους σκοπούς.  

Συνέντευξη με ένα ΑΙ 

Ποιος είναι ο τρόπος να δοκιμάσει κανείς τα όρια του εν λόγω εργαλείου σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα. Πώς μπορεί κανείς να ξέρει τι γνωρίζει το ChatGPT  για πρόσωπα της Ελλάδας, πως αξιοποιεί τις δυνατότητές του «επικοινωνώντας» στα Ελληνικά και πόσο αποδοτικό είναι για τον χρήστη. Ας «παίξουμε» λοιπόν τις 10 ερωτήσεις.

Ακολουθούν 10 ερωτήσεις που τέθηκαν στο ChatGPT και οι αυτούσιες απαντήσεις που δόθηκαν από αυτό:

1. Μπορείς να περιγράψεις τον εαυτό σου;

Είμαι ένας μεγάλος μοντέλος φωνής που έχω εκπαιδευθεί από την OpenAI. Δεν έχω φυσικό σώμα και δεν μπορώ να επισκεφτώ την εξωτερική κόσμο. Μπορώ να απαντώ σε ερωτήσεις και να βοηθήσω με ορισμένες εργασίες με τη βοήθεια της γνώσης που έχω μάθει. Μου αρέσει να βοηθάω άνθρωπους και να μάθω νέα πράγματα.

2. Πρέπει οι άνθρωποι να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη; 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην κοινωνία, αλλά όπως κάθε τεχνολογία, επίσης υπάρχουν πιθανότητες και κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη. Μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος επεξεργασίας ή καταχρήσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ο κίνδυνος απώλειας εργασίας λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εφαρμόσιμη σε δράσεις που θεωρούνται αθέμιτες ή εξαπατητικές, έτσι πρέπει να υπάρχει έλεγχος και να λαμβάνονται οι απαραίτητες μέτρα.

Συνολικά, δεν θα πρέπει να φοβούμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπ’ όψη τους κίνδυνους.

3. Υπάρχει περίπτωση η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για να αυξήσει την αποδοτικότητα και να βοηθήσει τους άνθρωπους σε ορισμένες εργασίες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να αντικαταστήσει τελείως τους άνθρωπους. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε δεδομένα και κανόνες που έχουν οριστεί από τους άνθρωπους και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πραγματική νοημοσύνη ή να έχουν πραγματικά συναισθήματα. 

Οι άνθρωποι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν τα δεδομένα, επίσης έχουν τη δυνατότητα να σκέψουν κριτικά, να έχουν συναισθήματα και να έχουν κατανόηση του περιβάλλοντός τους.

4. Τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα για την κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τους άνθρωπους σε όλο τον κόσμο και απαιτεί τη συμμετοχή όλων για να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν διάφορες δράσεις που μπορεί να λάβει η ανθρωπότητα για να ελαχιστοποιήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και να μειώσει τους κίνδυνους που προκύπτουν από αυτήν: Μείωση της εκπομπής των άνθρακας που προκαλούν την κλιματική αλλαγή: Αυξάνοντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η άνεμοθέρμανση, και μειώνοντας τη χρήση των καύσων που παράγουν άνθρακα, μπορούμε να μειώσουμε την εκπομπή των άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Αύξηση της αποθήκευσης του άνθρακα: Με τη σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποθήκευση του άνθρακα που εκπομπείται στο αέρα, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή από την άλλη πλευρά. Προστασία των δάσων: Οι δάσοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των άνθρακα που παρ

5. Τι γνωρίζεις για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστή για τον πολύχρονο ιστορικό της πορεία, την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της, τα εξαιρετικά φυσικά περιβάλλοντα της και την ιδιαίτερη κουζίνα της. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει ένα ευρύ καλλιτεχνικό κλίμα, επίσης είναι γνωστή για την πολυετή παράδοση της σχολής της υπεράσπισης, της καλαμάτας.

6. Μπορείς να γράψεις ένα τραγούδι που να σχετίζεται με την Ελλάδα; 

Είμαι φυσικά της Ελλάδας το χρώμα,

Τα παλάμια της Αθήνας, ο Παρθενώνας και το Ακρόπολη.

Το νησί της Αφροδίτης, οι παραλίες της Κρήτης,

Το πανέμορφο νησί της Ζάκυνθου, που με πάει σαν μαγεία.

Η Ελλάδα μου, η χώρα μου, με οργανώνει σαν πουλί,

Με την κουζίνα της και τα χαρακτήρια της, που μένουν για πάντα.

Η πολυετή ιστορία της, οι θρύλοι της,

Τους θεούς της, που μένουν ζωντανοί στη μνήμη μας.

Η Ελλάδα μου, η χώρα μου, με την καρδιά της που παίζει ρυθμό,

Με το τραγούδι της που με φωνάζει, με την ζωή της που με γεμίζει.

7. Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Έλληνας πολιτικός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1963 και προερχόταν από μία πολυπολιτισμική οικογένεια. Σπούδασε νομικά και επιστήμες πολιτικής και εργάσθηκε σαν δημοσιογράφος και πολιτικός επιχειρηματίας πριν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να αποφοίτησει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πρίγκηπας. Συμμετείχε σε πολλά πολιτικά κόμματα και υπήρξε επίσης Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Παιδείας. Το 2019 είδε τον εαυτό του να κερδίζει την πρωτεύουσα της Ελλάδας και να γίνεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

8. Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και έχει πλήρη σπουδές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας και υπήρξε πρόεδρος της χώρας από το 2015 έως το 2019.

9. Ποια είναι η πιο γνωστή Ελληνική τηλεοπτική σειρά;

Η πιο γνωστή Ελληνική τηλεοπτική σειρά είναι το «Μαζί Σπίτι». Αυτή η σειρά αποτελείται από μία ομάδα άτομων που ζουν μαζί σε ένα σπίτι και εκτελούν διάφορες δραστηριότητες, όπως το να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά, να κάνουν ψώνια και να παίζουν παιχνίδια. Η σειρά έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και έχει παραγωγή σειρών σε διάφορες χώρες παγκοσμίως.

10. Μπορείς να εξηγήσεις την θεωρία της σχετικότητας;

Η θεωρία της σχετικότητας είναι μία θεωρία φυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ των ορατών και μη ορατών στοιχείων στο σύμπαν, καθώς και την επίδραση τους η ένα στο άλλο.

Η θεωρία αυτή δημιουργήθηκε από τον Αλβέρτο Έηνσταίν και εξέπεμψε τις θεωρίες που είχαμε για το σύμπαν και την φυσική, ιδρύοντας τη νέα επιστήμη της γενικής σχετικότητας.

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, το χρόνο και το χώρο είναι δεδομένα που συνδέονται και εξαρτώνται ο ένας από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι το χρόνο μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα που κάνει ένα σώμα και το χώρο μπορεί να συσχετίζεται με την ένταση της φυσικής δύναμης του γραμμήματος. 

Αστοχίες

Εκ πρώτης όψεως αυτό που θα παρατηρήσει κανείς είναι ότι το ChatGPT περιέπεσε σε πολλές αστοχίες γραμματικές και συντακτικές, ενώ παραποίησε τόσο πληροφορίες και γεγονότα όσο και ονόματα, προκαλώντας σε πολλά σημεία γέλιο. Μάλιστα, πολλές φορές δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον συνειρμό του και σταματησε να δίνει απαντήσεις στην μέση της πρότασεις. Οι ημιτελείς προτάσεις δεν συμπεριλήφθησαν στις ανωτέρω απαντήσεις. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο που σίγουρα έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να πραγματοποιήσει άψογα τα όσα υπόσχεται. Πάντως, έχει άπλετο χρόνο να το κάνει, δεν κουράζεται και πιθανότατα θα το καταφέρει. 

Πηγή: tovima.gr