Ένας χρόνος συμπληρώθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου από την ημέρα που ο Έλον Μασκ ανέλαβε επίσημα την ιδιοκτησία της Twitter Inc.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξαγόρασε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετονομάζοντάς το εν συνεχεία σε Χ και δείχνοντας την πρόθεσή του να μετατρέψει την πλατφόρμα σε μια υπερ-εφαρμογή, προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες μηνυμάτων και κοινωνική δικτύωση ακόμη και πληρωμές peer-to-peer.
Πρόσφατα μάλιστα, λάνσαρε μία λειτουργία κλήσεων φωνής και βίντεο και προσέφερε οδηγίες για την ενεργοποίησή της ενώ με αφορμή τα γενέθλια του X αναφέρθηκε σε δυο νέες επιλογές που θα προστεθούν στην πλατφόρμα το νέο έτος.
Σε κλήση που έγινε την περασμένη Πέμπτη (27/10), ο Έλον Μασκ φέρεται να είπε στους υπαλλήλους, που συμμετείχαν στο εταιρικό μίτινγκ, ότι το 2024 το Χ θα είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη ιστοσελίδα γνωριμιών καθώς και μια ψηφιακή τράπεζα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «The Verge» o Μασκ συζήτησε το όραμά του με τους εργαζόμενους και δήλωσε ότι θέλει «την οικονομική ζωή των χρηστών» στην πλατφόρμα, ώστε να μην χρειάζονται τραπεζικό λογαριασμό.
«Θα είναι στην πλατφόρμα μας. Χρήματα ή χρεόγραφα ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο δισεκατομμυριούχος.
Ήδη το X προσπαθεί να αποκτήσει άδειες σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων. Μέχρι στιγμής έχει πάρει το «πράσινο φως» από εννέα πολιτείες, με πιο πρόσφατες την Αϊόβα και το Μισισίπη.
Όσον αφορά την πρόθεσή του το X να γίνει (και) μια πλατφόρμα γνωριμιών, ο Μασκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογεί την πρόθεσή του να κάνει συνδρομητικό το X, κάτι που ισχύει σε όλα τα dating Apps.
Ο ίδιος άλλωστε έχει εκφράσει πολλές φορές της επιθυμία του να γίνει μία «εφαρμογή για τα πάντα», όπως το WeChat στην Κίνα, όπου οι χρήστες δεν το χρησιμοποιούν μόνο ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για πληρωμές και άλλες υπηρεσίες.
Τι είναι το WeChat που θέλει να αντιγράψει
Ο Έλον Μασκ έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι θαυμάζει την κινεζική εφαρμογή WeChat, η οποία συνδυάζει συνομιλίες, dating, πληρωμές και social media.
Στα τέλη του Ιουλίου μάλιστα με ανάρτησή του είχε αποκαλύψει πως θα προστεθεί στο X η δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης επικοινωνίας, καθώς και η δυνατότητα να διαχειρίζεται ο χρήστης ολόκληρο τον οικονομικό του κόσμο.
Companies that changed their names:
Amazon: Cadabra
Best Buy: Sound of Music
eBay: Auction Web
Facebook: Meta
Google: BackRub
Instagram: Burbn
Netflix: Kibble
Nike: Blue Ribbon Sports
Pepsi: Brad’s Drink
Playboy: Stag Party
7-Eleven: Tote’m Stores
Snapchat: Picaboo
Starbucks:…— Jon Erlichman (@JonErlichman) July 24, 2023
Το WeChat κυκλοφόρησε στην Κίνα το 2011 από την εταιρεία Tencent. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις εξυπηρετεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής καθημερινότητας.
Πρόκειται για μία υπερ-εφαρμογή, με τις υπηρεσίες της να περιλαμβάνουν μηνύματα, ηχητικές και βίντεο κλήσεις, social media, παραγγελίες φαγητού, πληρωμές, παιχνίδια, νέα και dating ενώ μπορούν ακόμα να καλούν ταξί και να στέλνουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας συνδυασμός του Facebook, του WhatsApp, του Uber, του Apple Pay, του Amazon και του Tinder.
Όλες οι επικοινωνίες γίνονται μέσω αυτού ενώ το Wallet της εφαρμογής συνδέεται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επίσης, στην πλατφόρμα είναι παρούσες όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Έτσι, οι πολίτες της Κίνας μπορούν ανά πάσα στιγμή να πληρώσουν πρόστιμα και να κλείσουν ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις.
«Στην Κίνα ζεις πρακτικά μέσα στο WeChat χάρη στην ευχρηστία και την ικανότητά του να βοηθάει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, και αυτό θα ήταν μια τεράστια επιτυχία», έχει πει ο Μασκ στο προσωπικό του.
Μέχρι στιγμής τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει στη Δύση. Θα καταφέρει ο μεγιστάνας να δημιουργήσει μία τέτοια «υπερ-εφαρμογή»;