Home Τεχνολογία Με εμφύτευμα εγκεφάλου μεγέθους τρίχας, μπορείτε να είστε στα social media όλη...

Με εμφύτευμα εγκεφάλου μεγέθους τρίχας, μπορείτε να είστε στα social media όλη μέρα

Πώς θα σας φαινόταν με ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που δε ξεπερνάει το μέγθος και το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας να ελέγχετε με το μυαλό σας, τις σελίδες σας σε Facebook, Instagram, Twitter και TikTok; Ακούγεται ως ένα φουτουριστικό σενάριο αλλά ίσως να είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε. Επιστήμονες ανέπτυξαν ακριβώς ένα τέτοιο chip εγκεφάλου.

Το άκρως πειραματικό τσιπ έχει σχεδιαστεί για παράλυτους ή βωβούς ασθενείς και άτομα με παράλυση που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους για να επικοινωνήσουν μέσω υπολογιστή. Θα μπορούσε όμως να επιτρέψει και σε υγιείς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους.

Διαφέρει από το εγκεφαλικό εμφύτευμα Neuralink, το οποίο  δημιούργησε η εταιρεία του Elon Musk, επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο παρεμβατική και το τσιπ βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και όχι στον ιστό. Το εμφύτευμα, που ονομάζεται Layer 7 Cortical Interface, είναι μια λωρίδα από εύκαμπτο, λεπτό υλικό φιλμ, σαν ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας.

Η λωρίδα φέρει πάνω της ηλεκτρόδια και έχει πάχος περίπου στο 1/5 μιας ανθρώπινης τρίχας, γεγονός που τη βοηθά να προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου, χωρίς να καταστρέφει κανένα ιστό. Για την εμφύτευση της συσκευής, οι χειρουργοί κάνουν μια πολύ λεπτή σχισμή στο κρανίο και την εισάγουν σαν να βάζουν ένα γράμμα σε ένα κουτί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Precision, Michael Mager, δήλωσε στο CNBC ότι η σχισμή έχει πάχος μικρότερο από ένα χιλιοστό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται καν να ξυρίσουν το κεφάλι τους για να την τοποθετήσουν. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που απαιτούν, για παράδειγμα, κρανιοτομή, την αφαίρεση σημαντικού τμήματος του κρανίου, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέχει μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να θέλει να ανοίξει μια τρύπα στο κρανίο του”.

Η συσκευή λειτουργεί με τη συλλογή εγκεφαλικών σημάτων, την ερμηνεία τους και την εξαγωγή εντολών σε ένα συνδεδεμένο μηχάνημα ανάλογα με το εγκεφαλικό σήμα που λαμβάνεται. Επειδή οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων στη λωρίδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Η εμφύτευση είναι επίσης αναστρέψιμη εάν οι ασθενείς αλλάξουν γνώμη. Η συσκευή έχει αποκωδικοποιήσει με επιτυχία εγκεφαλικά σήματα σε ζώα και η Precision ελπίζει να λάβει έγκριση από τον FDA για να δοκιμάσει το εμφύτευμα σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες.