
Ο Τζακ Ντόρσεϊ εμπνεύστηκε την ιδέα της ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων στο Διαδίκτυο δημιουργώντας την σχετική πλατφόρμα και έπεισε δύο στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας να ιδρύσουν το Twitter. Έκτοτε ο Ντόρσεϊ αναδείχθηκε σε έναν από τους δισεκατομμυριούχους γκουρού της Σίλικον Βάλει και μετά την πώληση του Twitter στον Ελον Μασκ έχει καταπιαστεί με διάφορα πρότζεκτ όπως εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών και μια ανταγωνιστική στο Twitter πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, την Bluesky. Ο Ντόρσεϊ παρουσίασε τώρα μια νέα ενναλακτική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που βασίζεται στην τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης Bluetooth.
Η πλατφόρμα ονομάζεται Bitchat και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω δικτύωσης Bluetooth χωρίς δηλαδή να χρειάζεται σύνδεση με το Internet, χρήση διακομιστών (servers), τηλεφωνικοί αριθμοί ή λογαριασμοί e-mail. Ο Ντόρσεϊ ανακοίνωσε ότι η beta έκδοση της πλατφόρμας έχει ανέβει στην πλατφόρμα δοκιμών εφαρμογών TestFlight και δημοσιεύει όλα τα στοιχεία για το Bitchat στο GitHub.
Σε μια ανάρτηση στο X o Ντόρσεϊ το χαρακτήρισε ως προσωπικό πείραμα σε «δίκτυα bluetooth (mesh), μοντέλα αναμετάδοσης και αποθήκευσης και προώθησης, μοντέλα κρυπτογράφησης μηνυμάτων και μερικά άλλα πράγματα».
Το Bitchat επιτρέπει την εφήμερη, κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ κοντινών συσκευών. Καθώς οι χρήστες κινούνται στον φυσικό χώρο, τα τηλέφωνά τους σχηματίζουν τοπικές ομάδες και δωμάτια επικοινωνίας μέσω Bluetooth μεταδίδοντας μηνύματα από συσκευή σε συσκευή πέρα από την τυπική εμβέλεια ακόμη και χωρίς χρήση δικτύων Wi-Fi ή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Ορισμένες συσκευές «γέφυρας» συνδέουν επικαλυπτόμενα clusters, επεκτείνοντας τα mesh σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα μηνύματα αποθηκεύονται μόνο στη συσκευή και δεν συνδέονται ποτέ με την κεντρική τηλεπικοινωνιακή υποδομή αντανακλώντας τη μακροχρόνια δέσμευση του Ντόρσεϊ για επικοινωνία που διατηρεί το απόρρητο και είναι ανθεκτική στη λογοκρισία. Έτσι ακόμη και αν υπάρξει για οποιονδήποτε λόγο τεχνικό ή πολιτικής απόφασης διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου σε μια περιοχή ή μια ολόκληρη χώρα θα μπορούν όποιοι το επιθυμούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς κίνδυνο να δουν αδιάκριτα μάτια τα μηνύματα.
Σε αντίθεση με mainstream πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Messenger της Meta, οι οποίες ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και βασίζονται σε προσωπικά δεδομένα, το Bitchat λειτουργεί εξ ολοκλήρου με σχεδιασμό peer-to-peer χωρίς λογαριασμούς, χωρίς αναγνωριστικά στοιχεία και χωρίς συλλογή δεδομένων.
Naftemporiki.gr