Ερευνητές του University of Bath ανέπτυξαν ένα 3D-printed εμφύτευμα για να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Η επέμβαση με το συγκεκριμένο εμφύτευμα έχει σκοπό να διατηρήσει τους υπάρχοντες συνδέσμους του γονάτου και να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις πιο γρήγορες και πιο ασφαλείς. Ήδη η πρώτη επέμβαση σε έναν 55χρονο ασθενή ήταν άκρως επιτυχημένη.
Παρόλο που πονούσε αρκετά για δύο μήνες, μπόρεσα να κάνω ποδήλατο εσωτερικού χώρου πολύ γρήγορα. Μέσα σε έξι μήνες μπόρεσα να ολοκληρώσω έναν αγώνα, το οποίο ήταν εκπληκτικό. – David Tarbet, ασθενής
Οι 3D HTO πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για να ευθυγραμμίσουν το γόνατο του ασθενή, το έκαναν πιο σταθερό, άνετο και ικανό να αντέξει μεγαλύτερο βάρος. Για να σχεδιάσουν πόση διόρθωση θέλει το γόνατο του ασθενή, οι γιατροί χρησιμοποίησαν ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Οι πλάκες HTO είχαν ήδη δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους εικονικά σε μία δοκιμή υπολογιστή, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 28 ασθενείς.
Η δοκιμή, η πρώτη στον κόσμο στην οποία αποδείχθηκε η ασφάλεια μιας ορθοπεδικής συσκευής, προσομοίωσε τις πιέσεις που θα ασκηθούν στις πλάκες και έδειξε παρόμοια ασφάλεια με τις σημερινές θεραπείες, δίνοντας μία επιλογή σε ασθενείς μεταξύ 40 και 60 ετών που χρειάζονται μία αντικατάσταση γονάτου.
Το γόνατο έχει τρία “λάστιχα αυτοκινήτου”, ένα εσωτερικό, ένα εξωτερικό και μία επιγονατίδα. Μία τυπική ολική αντικατάσταση αφαιρεί και τα τρία μαζί και αυτό είναι αυτό που θα κάνατε κανονικά στο αυτοκίνητό σας. Όταν είναι φθαρμένα, αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε για να ισορροπήσουμε το γόνατο σε αυτούς τους νεότερους ασθενείς, είναι να ευθυγραμμίσουμε ξανά το γόνατο, παίρνοντας την πίεση από τα φθαρμένα ελαστικά για να ισιώσουμε το άκρο. Αυτό είναι πρακτικά αυτή η τεχνική που ονομάζεται οστεοτομία. – Andrew Toms, Διευθυντής Ορθοπεδικής στο Royal Devon and Exeter Hospital
Η μεγάλη διαφορά είναι πως δε χρειάζεται να μαντέψεις τι συμβαίνει την ώρα του χειρουργείου. Νομίζω πως περισσότεροι χειρούργοι θα ενδιαφερθούν για αυτού του τύπου χειρουργείου όπου διατηρούμε τους συνδέσμους. Μπορεί να γίνει πιο νωρίς στην εξέλιξη της νόσου από μία πλήρη αντικατάσταση γονάτου, οπότε ελπίζουμε να την κάνουμε πιο ευρέως διαθέσιμη.
Μία ακόμα έρευνα με 15 συμμετέχοντες έχει ξεκινήσει για να συγκριθεί η συγκεκριμένη επέμβαση με την τυπική αντικατάσταση ολόκληρου του γονάτου.
Πηγή: unboxholics.com