Home Τεχνολογία Εσπασε τα κοντέρ ο Γιουσέιν Μπόλτ των ρομπότ (βίντεο)

Εσπασε τα κοντέρ ο Γιουσέιν Μπόλτ των ρομπότ (βίντεο)

Ένα δίποδο ρομπότ που ονομάζεται Cassie μπήκε στον στίβο του σταδίου που υπάρχει στο Πολειτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και όταν έλαβε το απαραίτητο για την περίσταση σήμα ξεκίνησε να τρέχει σε μια… κούρσα χρονομέτρησης 100 μέτρων. Το ρομπότ κάλυψε την απόσταση σε 24,73 δευτερόλεπτα χρόνος που μπορεί να υπολείπεται αρκετά από τα 9,58 δευτερόλεπτα που είναι το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα στίβου που έχει κάνει ο Γιουσέιν Μπολτ αλλά αποτελεί το νέο ρεκόρ ταχύτητας για τον κόσμο των ρομπότ και το επίτευγμα του Cassie θα βρει μια θέση στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες.

 

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτησε την επίδοση του Cassie αφού μπορεί προς το παρόν τα ρομπότ να κινούνται πιο αργά από τον άνθρωπο αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι με τον ρυθμό εξέλιξης της ρομποτικής τεχνολογίας είναι απλά θέμα λίγου χρόνου να εμφανιστούν ρομπότ που θα τρέχουν το ίδιο γρήγορα ή και πιο γρήγορα από εμάς. «Το Cassie είναι το πρώτο ρομπότ που έμαθε να τρέχει γρήγορα αλλά δεν θα είναι το τελευταίο» δήλωσε ο Τζόναθαν Χαρτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε το ρομπότ-σπρίντερ.

Το Cassie δεν χρησιμοποιεί κάμερες ή κάποιους αισθητήρες για έχει εικόνα και αίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται και κινείται αλλά χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχει τις κινήσεις του ώστε να μπορεί να τρέχει χωρίς χάνει τον βηματισμό ή την ισορροπία του. Για τη δημιουργία του ρομπότ η ερευνητική ομάδα έλαβε χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό αλλά και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και χρειάστηκε περίπου 16 μήνες για την κατασκευή του.

Πηγή: Naftemporiki.gr