Home Τεχνολογία Eσπασε το ρεκόρ της υψηλότερης χωρητικότητας SD κάρτας του κόσμου!

Eσπασε το ρεκόρ της υψηλότερης χωρητικότητας SD κάρτας του κόσμου!

Ναι, η μικροσκοπική κάρτα μνήμης που βλέπεται στη φωτογραφία που ακολουθεί έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 4TB! Περισσότερα δηλαδή απ’ ότι έχουν ακόμη και πολλοί σταθεροί υπολογιστές ή laptops!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Western Digital έσπασε το ρεκόρ της υψηλότερης χωρητικότητας SD κάρτας του κόσμου, ανακοινώνοντας την SanDisk Extreme Pro 4TB. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για κάμερες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταγραφή ακόμη και βίντεο 8K ανάλυσης, αφού είναι συγχρόνως και πολύ γρήγορη.

Η κάρτα χρησιμοποιεί τη διεπαφή Ultra High Speed-I (UHS-I), πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζει μεταφορές αρχείων σε ταχύτητες έως και 104MB/s στο UHS104 (SDR104) mode ΤΗς. Όσον αφορά την εγγραφή, η ελάχιστη sequential ταχύτητα ξεπερνά τα 30MB/s που είναι και το όριο για τα 8K βίντεο.

Για την ιστορία, η SD Association, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που θέτει τα πρότυπα για τις SD κάρτες μνήμης, είχε ανακοινώσει τις προδιαγραφές για τις Secure Digital Ultra Capacity (SDUC) κάρτες πίσω στο 2018. Μάλιστα, τότε είχε υποσχεθεί ότι θα δούμε μοντέλα με χωρητικότητες έως και 128TB. Τελικά, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε την υπόσχεση αυτή να παίρνει σάρκα και οστά, με την 4TB κάρτα της Western Digital που απέχει ακόμη αρκετά από το όριο των 128TB, να αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025. Να σημειωθεί πως η εταιρία δεν αποκάλυψε τι ακριβώς τύπο NAND μνήμης χρησιμοποιεί εντός της κάρτας.

Φυσικά, μιας και η κάρτα είναι SD, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κάθε άλλη συσκευή της καθημερινότητας πέρα από κάμερα, δηλαδή και σε laptops, κοκ. Για την ώρα δεν έχει αποκαλυφθεί η τιμή ούτε η τελική ημερομηνία κυκλοφορίας της SanDisk Extreme Pro 4TB. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη την τιμή της 1TB έκδοσης της κάρτας που πωλείται ήδη στα καταστήματα έναντι $140, η 4TB βερσιόν θα ζητά τουλάχιστον $560.