
Την ένατη δοκιμή του σούπερ πυραύλου Super Heavy ο οποίος μετέφερε το διαστημόπλοιο Starship πραγματοποίησε η Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ. Όπως και οι προηγούμενες έτσι και αυτή δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την εταιρεία να ετοιμάζεται σε λίγες εβδομάδες για την επόμενη.
Η εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε το διαστημόπλοιο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα από την διαστημική έδρα της SpaceX στο Τέξας και ο διαχωρισμός του σκάφους από τον πύραυλο έγινε όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει. Όμως στη συνέχεια ούτε ο πύραυλος ούτε το σκάφος κατάφεραν να ολοκληρώσουν το σχέδιο πτήσης που είχε εκπονηθεί και να επιστρέψουν στη Γη. Τόσο ο πύραυλος όσο και το διαστημόπλοιο καταστράφηκαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με τον πύραυλο να καταστρέφεται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού ενώ το Starship πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Στην προηγούμενη δοκιμή το σκάφος είχε εκραγεί αλλά ο πύραυλος είχε επιστρέψει κανονικά στη βάση του.
Ως συνήθως η αντίδραση τόσο του Μασκ όσο και της εταιρείας ήταν να κάνουν λόγο για μια… χρήσιμη αποτυχία υπό την έννοια ότι και αυτή την φορά συλλέχθηκαν χρήσιμα δεδομένα που θα βοηθήσουν ώστε να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο μιας πετυχημένης 100% δοκιμής ώστε να ξεκινήσουν οι κανονικές αποστολές του πυραύλου και του σκάφους.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναφέρει ότι η επόμενη δοκιμή του πυραύλου και του διαστημοπλοίου θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες.
Πρόσφατα άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο για διαστημικές δοκιμές το οποίο προέβλεπε ότι μετά από μια αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου ή σκάφους θα πρέπει να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι και οι εταιρείες να συμμορφωθούν μετά τις οδηγίες της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής διαδικασία που διαρκούσε συνήθως μερικούς μήνες. Αυτό ήταν κάτι που έβρισκε σφόδρα αντίθετο τον Ελον Μασκ ο οποίος είχε δηλώσει ότι μια από τις βασικές αιτίες που υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν ότι είχαν συμφωνήσει πώς αν εκλεγεί η διαδικασία αυτή θα αλλάξει και οι εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιούν άμεσα δοκιμές των πυραύλων και των διαστημοπλοίων τους αφού σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγιστάνα μόνο έτσι μπορεί να επέρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και το προηγούμενο μοντέλο ελέγχων προκαλούσε επιζήμιες για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο καθυστερήσεις.
Naftemporiki.gr