Home Τεχνολογία Έξυπνα γυαλιά θα αποκαλύπτουν αν κάποιος μας λέει ψέμματα ή αν έλκεται...

Έξυπνα γυαλιά θα αποκαλύπτουν αν κάποιος μας λέει ψέμματα ή αν έλκεται ερωτικά από εμάς

Καθώς τα πρώτα μοντέλα έξυπνων γυαλιών κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά οι δυνατότητες των επερχόμενων μοντέλων που θα συνδυάζουν εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα ακούγονται κάτι περισσότερο από φουτουριστικές. Όμως η καλπάζουσα τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέα δεδομένα με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ενσωμάτωση της στα έξυπνα γυαλιά προσφέροντας δυνατότητες βγαλμένες κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

 

Στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Teague που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς του σχεδιασμού προϊόντων ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τεχνολογικές καινοτομίες, πρωτοποριακό ντιζάιν, φιλικότητα στο περιβάλλον κ.α. λένε ότι τα έξυπνα γυαλιά που θα διαθέτουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να αναγνωρίζουν αν κάποιος με τον οποίο συνομιλεί ο άνθρωπος που τα φορά του λέει ψέμματα. Επίσης τα γυαλιά θα μπορούν σύμφωνα με την Teague να αποκαλύψουν σε αυτόν που τα φορά αν το άτομο με το οποίο συνομιλεί αισθάνεται κάποια ερωτική έλξη για αυτόν ώστε να μπορεί να συμπεριφερθεί στη συνέχεια αναλόγως.

«Οι χρήστες των γυαλιών θα μπορούν να διακρίνουν κάθε είδους σωματικά, φυσιογνωμικά και ψυχολογικά δεδομένα των άλλων ανθρώπων. Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό θα δώσει στους χρήστες των γυαλιών μια συνεχή ροή τέτοιου είδους δεδομένων για τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν. Τα γυαλιά θα μπορούν να παρέχουν στον κάτοχο τους πληροφορίες που θα του προσφέρουν ένα πλεονέκτημα σε οτιδήποτε από τις πολιτικές απόψεις του ατόμου που συνομιλεί μέχρι και το αν το άτομο με το οποίο έχει βγει κάποιο ρομαντικό ραντεβού δείχνει σημάδια ερωτικής έλξης απέναντι του» λέει ο Ντέβιν Λιντέλ, στέλεχος της Teague. Όπως είναι ευνόητο μια τέτοια τεχνολογία θα προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον χρήστη της είτε βρίσκεται σε μια επαγγελματική ή προσωπική συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους συστήματα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζονται ήδη. Η εταιρεία στην οποία ανήκει το δημοφιλές πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης Zoom δοκιμάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με το οποίο σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να κάνει ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου και των γενικότερων κινήσεων ενός ατόμου που βρίσκεται μπροστά από την κάμερα και να αποκαλύπτει τη συναισθηματική του κατάσταση στο χρήστη του εργαλείου. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία πάντως την οποία ξεκίνησε να δοκιμάζει και η Microsoft στο πρόγραμμα Azure Face αλλά σταμάτησε τις δοκιμές επειδή σύμφωνα με τον γίγαντα λογισμικού υπήρχαν ζητήματα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων αλλά και νομικά προβλήματα σχετικά με την καταπάτηση προσωπικών δεδομένων όσων ελέγχονται από το σύστημα.

Πηγή: Naftemporiki.gr