Home Τεχνολογία Facebook: Ειδική ομάδα κατά της προπαγάνδας υπέρ των Ταλιμπάν

Facebook: Ειδική ομάδα κατά της προπαγάνδας υπέρ των Ταλιμπάν

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ, η Facebook εντοπίζει και αφαιρεί ενεργά κάθε περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτούς στην πλατφόρμα, όπως αναφέρει το Insider.

 

Εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν, ως τρομοκρατική οργάνωση απαγορεύονται νομικά να χρησιμοποιούν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, καθώς αποτελούν έναν «Επικίνδυνο Οργανισμό», σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε:

Η Facebook δεν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά αντιθέτως σέβεται την εξουσία της διεθνούς κοινότητας στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει την εξουσία, θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες εναντίον των λογαριασμών και του περιεχομένου που παραβιάζει τους κανόνες μας.

Πρόσθεσαν επίσης ότι το Facebook καταργεί λογαριασμούς των Ταλιμπάν και απαγορεύει στους χρήστες να εκπροσωπούν, να υποστηρίζουν και να εκφράζουν την αποδοχή τους. Επιπλέον, καθώς τα Pashto και Dari είναι οι κύριες γλώσσες που μιλιούνται στο Αφγανιστάν, η εταιρεία λέει ότι έχει μια «ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι γηγενείς ομιλητές του Dari και του Pashto και έχουν γνώση του τοπικού πλαισίου» βοηθώντας στον εντοπισμό και την ειδοποίηση της εταιρείας για τα θέματα που εκτυλίσσονται στην πλατφόρμα.

Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram ανέφερε:

Στηριζόμαστε σε αυτήν την πολιτική για να καταργήσουμε προληπτικά οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο ή που να σχετίζεται γενικά με τους Ταλιμπάν. Τώρα αυτή η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και μαζί της είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί και ο κίνδυνος. Πρέπει να επεξεργαστούμε τι και πώς πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους κινδύνους, καθώς συμβαίνουν.

Το 2018, η Facebook αναγνώρισε ότι είχε αποτύχει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα όταν η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να υποκινήσει μίσος εναντίον των Rohingya στη Μιανμάρ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικών μέσων είχε μόνο μια ομάδα 60 ατόμων που διαχειρίζονταν 18 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από τη Μιανμάρ.

Πηγή