Home Τεχνολογία FTX: Πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες έχασαν χρήματα στο σκάνδαλο των crypto

FTX: Πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες έχασαν χρήματα στο σκάνδαλο των crypto

Έγγραφα που κατατέθηκαν για την επίσημη πτώχευση της FTX δείχνουν ότι το μεγάλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζει «σοβαρή κρίση ρευστότητας» για την αποζημίωση των πελατών του, οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μπορεί να υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Η χρεοκοπία της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στην αγορά,προκάλεσε σεισμό την περασμένη Παρασκευή και ήρθε να επιδεινώσει τη βουτιά στην αγορά crypto.

Τα περιουσιακά στοιχεία της FTX θα ρευστοποιηθούν, για τους πελάτες όμως η πιθανότητα επιστροφής των χαμένων χρημάτων δείχνει μικρή.

«Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι τα λεφτά εξαφανίστηκαν. Απλά δεν είναι πλέον εκεί. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ψίχουλα για κάθε δολάριο» εκτίμησε ο blogger και συγγραφέας Ντέιβιντ Ζεράρντ.

Χρεοκοπία και κυβερνοεπίθεση

H κρίση ρευστότητας ήρθε όταν οι  πελάτες της FTX έσπευσαν να σηκώσουν 6 δισ. δολάρια μέσα σε 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance απέσυρε πρόταση διάσωσης.

Στα έγγραφα που υπέβαλε στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η FTX, με έδρα τις Μπαχάμες, επιβεβαίωσε ακόμα ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στις 11 Νοεμβρίου, όταν κατέγραψε «μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές» στην πλατφόρμα της.

Το Σάββατο, η εταιρεία Nansen ανέφερε ότι είχε καταγράψει σε 24 ώρες εκροές 659 εκατ. δολαρίων από την FTX, ποσό που πιθανώς κατέληξε στα χέρια άγνωστων χάκερ.

Στα έγγραφα η FTX ανέφερε ότι βρίσκεται τώρα σε επαφή με τις ρυθμιστικές αρχές πάνω από δέκα χωρών και έχει διορίσει πέντε νέους, ανεξάρτητους διευθυντές σε καθεμία θυγατρική της, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν για κατάθεση τον Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ιδρυτή και τέως διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα έχασε περιουσία 16 δισ. δολαρίων και βρέθηκε στο στόχαστρο για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου.

Στόχος του είναι να «κάνει το σωστό» για τους πελάτες της εταιρείας, έγραψε ο ίδιος στο Twitter την Τρίτη.

«Συνεισφέρω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση. Έχω προσωπικές συναντήσεις με ρυθμιστικές αρχές για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους πελάτες» είπε.

Η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί, καθώς η Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία BlockFi, η οποία προσφέρει δάνεια για κρύπτο και έχει σημαντική έκθεση στην FTX, ετοιμάζεται για απολύσεις και πιθανή χρεοκοπία.

Πηγή: in.gr