Home Τεχνολογία Γρήγορη φόρτιση: Το νέο πεδίο ανταγωνισμού των κατασκευαστών smartphones

Γρήγορη φόρτιση: Το νέο πεδίο ανταγωνισμού των κατασκευαστών smartphones

Για να επιλέξει κάποιος καταναλωτής ένα smartphone λαμβάνει υπόψιν του κάποια χαρακτηριστικά της συσκευής, πέραν, φυσικά, της τιμής του. Η οθόνη, η κάμερα αλλά και η «αντοχή» της μπαταρίας θεωρείται ότι είναι από τα βασικά κριτήρια που λαμβάνει υπόψιν του πριν την τελική επιλογή του. Και τα τελευταία χρόνια, η μπαταρία έχει αρχίσει να γίνεται ένα κριτήριο που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Με βάση αυτό το δεδομένο, αρκετοί κατασκευαστές έχουν επιλέξει να διαφοροποιηθούν σε αυτό το σημείο.

Όμως, με δεδομένο ότι είναι πλέον δύσκολο να μεγαλώσουν τη χωρητικότητα και ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσουν να αυξήσουν την διάρκεια αντοχής της μπαταρίας με καλύτερη διαχείριση των εφαρμογών.

Ιδίως από τη στιγμή που η χρήση του 5G έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ενεργοβόρες.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ως νέο πεδίο ανταγωνισμού τη γρήγορη φόρτιση.

Δηλαδή, πόσο γρήγορα μπορεί να φορτίσει κανείς το smartphone του. Αρχικά, ξεκινήσαμε από τα 18W, ανεβήκαμε στα 25W αλλά πλέον βλέπουμε ακόμη και σε μεσαίας κατηγορίας smartphones συσκευές που υποστηρίζουν φόρτιση στα 33W.

 
 

Όμως, η εξέλιξη στη γρήγορη φόρτιση αποδεικνύεται πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Πλέον, βλέπουμε όλο και περισσότερους κατασκευαστές να έχουν ανέβει στα 45W, στα 50W, ενώ στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο οι συσκευές να υποστηρίζουν φόρτιση στα 67W.

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση δείχνει να επιταχύνεται περαιτέρω. Στη σειρά Xiaomi 12 ο φορτιστής που περιλαμβάνεται στα ακριβότερα μοντέλα της σειράς υποστηρίζει φόρτιση στα 120W. Η realme ανακοίνωσε ότι το GT NEO 3 υποστηρίζει φόρτιση στα 150W, ενώ η Oppo παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες μία τεχνολογία γρήγορης φόρτισης στα 240W! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένα smartphone με μπαταρία 5000 mAh θα μπορεί να φορτίζει πλήρως, δηλαδή να φθάνει στο 100% από το 1% μέσα σε περίπου 10-12 λεπτά! Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται η «υγεία» ή η ασφάλεια της μπαταρίας, τουλάχιστον με βάση όσα υποστηρίζουν οι κατασκευαστές.

Προφανώς, το μεγάλο πλεονέκτημα της γρήγορης φόρτισης είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες ενός smartphone να μπορούν σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα να «γεμίσουν» την μπαταρία της συσκευής τους. Παράλληλα, όμως, προσφέρουν ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον πλεονέκτημα: τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έναν τέτοιου τύπου φορτιστή (σ.σ. αρκεί να υποστηρίζει φόρτιση από 65W και πάνω) για να φορτίσει τον φορητό υπολογιστή του! Αρκεί ο φορητός υπολογιστής να χρησιμοποιεί θύρα USB-C για τη φόρτιση του. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης όταν θα ταξιδεύει δεν θα χρειάζεται να έχει δύο φορτιστές αλλά μόνο έναν.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τις προτάσεις που υπάρχουν για εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση είναι πως κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τη δική του τεχνολογία. Ιδίως όταν μιλάμε για 65W και άνω. Κάτι που σημαίνει ότι, ειδικά στις πολύ μεγάλες «ταχύτητες», δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον φορτιστή άλλης εταιρείας. Σε αυτή την φόρτιση, το smartphone φορτίζει μεν, αλλά πολύ πιο αργά.

Βέβαια, σταδιακά θα δούμε και φορτιστές από κατασκευαστές αξεσουάρ που θα υποστηρίζουν όλες τις τεχνολογίες αλλά αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο στοίχημα.

Ενδεχομένως, η απάντηση σε αυτό το ζήτημα να προέλθει από την… Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από μερικές μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της προώθησης κανονισμού που θα κάνει υποχρεωτική τη χρήση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ψηφιακές συσκευές.

Το πλάνο της ΕΕ κάνει λόγο για διαμόρφωση του κανονισμού μέχρι το 2026 και μέχρι τότε θα δούμε πολλές εξελίξεις, από την άλλη πλευρά, όμως, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου όλοι οι «εμπλεκόμενοι» να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουν σε ένα κοινό πρότυπο όσον αφορά στη γρήγορη φόρτιση. Τόσο την ενσύρματη όσο και την ασύρματη όπου και εκεί υπάρχουν αρκετές εξελίξεις και έχουμε φθάσει πλέον σε επίπεδα της τάξεως των 50W, οι οποίες είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές.

Πηγή: CNN.gr