Ερευνητές στην Ελβετία έφτιαξαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα σήματα του εγκεφάλου ενός ποντικιού και να αναπαράγει τις εικόνες που βλέπει.
Στα ποντίκια προβλήθηκε ένα ασπρόμαυρο κλιπ ταινίας από τη δεκαετία του 1960 όπου ένας άνδρας τρέχει προς ένα αυτοκίνητο και ανοίγει το πορτμπαγκάζ του. Ενώ τα ποντίκια παρακολουθούσαν το κλιπ, οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα χρησιμοποιώντας δυο μεθόδους: ηλεκτρόδια στην περιοχή του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου, καθώς και οπτικούς ανιχνευτές για ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους να γίνονται πράσινοι όταν μεταδίδουν πληροφορίες.
Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την εκπαίδευση ενός νέου αλγορίθμου μηχανικής μάθησης που ονομάζεται CEBRA. Ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει μη ορατά κινηματογραφικά καρέ απευθείας από τα εγκεφαλικά σήματα μετά από μια αρχική περίοδο εκπαίδευσης και χαρτογράφησης.
Στην τρέχουσα μορφή του, το CEBRA λαμβάνει επίσης υπόψη μόνο τη δραστηριότητα από περίπου το 1% των νευρώνων στον εγκέφαλο ενός ποντικιού, οπότε υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης της ακρίβειας και των δυνατοτήτων του.
Πηγή: Kathimerini.gr/Με πληροφορίες από New Scientist