Home Τεχνολογία Ηλεκτρική ενέργεια από το χιόνι: Ιάπωνες επιστήμονες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις κακοκαιρίες

Ηλεκτρική ενέργεια από το χιόνι: Ιάπωνες επιστήμονες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις κακοκαιρίες

Επιστήμονες στην πόλη Αομόρι της Ιαπωνίας άρχισαν να διερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το χιόνι, με στόχο την εξασφάλιση μιας Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας για την κάλυψη μελλοντικών ελλείψεων.

 

Στο Αομόρι χιονίζει πολύ κάθε χρόνο και, με αυτό κατά νου, μια ερευνητική ομάδα ξεκίνησε δοκιμές στη χιονισμένη πισίνα ενός εγκαταλελειμμένου δημοτικού σχολείου ώστε να εξετάσει την προοπτική παραγωγής ενέργειας από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του χιονιού και του περιβάλλοντος αέρα.

Η νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών Forte Co. και το Πανεπιστήμιο Ηλεκτροεπικοινωνιών του Τόκιο θέλουν να τροφοδοτήσουν μια τουρμπίνα με ενέργεια η οποία θα παράγεται από ένα υγρό που πρώτα θα ψύχεται από το αποθηκευμένο χιόνι και στη συνέχεια θα εξατμίζεται χάρη στη θερμότητα του περιβάλλοντος αέρα.

Στο Αομόρι, μεγάλοι όγκοι χιονιού πετιούνται στη θάλασσα αφού συλλεχθούν από εκχιονιστικά μηχανήματα και φορτηγά. Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022, το κόστος απομάκρυνσης του χιονιού είχε εκτοξευθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 5,9 δισεκατομμυρίων γιεν (41,9 εκατομμύρια ευρώ). 

 

«Το χιόνι έχει αντιμετωπιστεί ως ενόχληση, αλλά μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», δήλωσε ένας αξιωματούχος της πόλης.

Στις 16 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι της Forte τοποθέτησαν μονωτικά υλικά στο εσωτερικό της πισίνας για να διατηρήσουν το χιόνι. Θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για τη διατήρηση του χιονιού, καθώς και για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να παραχθεί.

Σύμφωνα με τη Forte, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εξεύρεση ή δημιουργία μιας υποδομής μεγάλης κλίμακας για την αποθήκευση του χιονιού, καθώς και η εξασφάλιση θερμαινόμενου αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να επιτευχθεί η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης θερμών πηγών.

«Πρόκειται για μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που είναι μοναδική σε μια περιοχή με πολύ χιόνι. Θα οδηγήσει επίσης στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας» εκτίμησε ο Jun Kasai, επικεφαλής της Forte.

 

Πηγή: Japan Times