Home Τεχνολογία ΗΠΑ: Δεκάδες μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία θα απαντήσουν στον ανταγωνισμό της Κίνας

ΗΠΑ: Δεκάδες μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία θα απαντήσουν στον ανταγωνισμό της Κίνας

Με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας να διαθέτει πλέον περισσότερα σκάφη από ό,τι οι ΗΠΑ, το αμερικανικό ναυτικό ετοιμάζει δεκάδες μη επανδρωμένα σκάφη που θα περιπολούν σε όλο τον κόσμο με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα πλοία-drone των ΗΠΑ συμμετέχουν φέτος το καλοκαίρι σε πολυεθνική στρατιωτική άσκηση στον Ειρηνικό, ενώ μικρότερα ρομποτικά σκάφη χρησιμοποιούνται ήδη στον αμερικανικό 5ο Στόλο στη Μέση Ανατολή.

Με κύριο στόχο τη μείωση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας, οι ΗΠΑ εξετάζουν τώρα εάν τα ραντάρ και οι αισθητήρες των πλωτών drone μπορούν να συνδυαστούν με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για αυτοματοποίηση επιχειρήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με αεροπλανοφόρα, συμβατικά αντιτορπιλικά, υποβρύχια και καταδρομικά, αναφέρει το Associated Press.

Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο, το ναυτικό θα πρέπει να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο είναι δύσπιστο έπειτα από μια σειρά ακριβών λαθών σε παραγγελίες νέων πλοίων.

Το εντυπωσιακό Sea Hunter στο Όρεγκον το 2016 (U.S. Navy/John F. Williams)

Οι νέες κορβέτες LCS παρουσίασαν προβλήματα στο σύστημα προώθησης, λόγω των οποίων αποσύρονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Το νέο πυροβόλο AGS που εγκαταστάθηκε σε αντιτορπιλικό «stealth» θεωρήθηκε αποτυχία λόγω του υψηλού κόστους των βλημάτων, ενώ το τελευταίο αεροπλανοφόρο παρουσίασε προβλήματα στους ανελκυστήρες και στον νέο καταπέλτη που υποβοηθά την απογείωση αεροσκαφών.

«Δεν μπορούμε απλά να διαθέσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους» για ρομποτικά πλοία» δήλωσε η Ιλέιν Λούριαμ, δημοκρατική γερουσιαστής της Βιρτζίνια με θητεία στο ναυτικό.

Δοκιμή στην πράξη

Στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση RIMPAC στον Ειρηνικό, τέσσερα μεγάλα πλοία-drone επιχειρούν συμπληρωματικά με συμβατικά σκάφη.

Είναι το Sea Hunter και το Sea Hawk, ντιζελοκίνητα σκάφη με προωστήρες που προεξέχουν στα πλάγια για μεγαλύτερη σταθερότητα· και τα μικρότερα Ranger και Nomad, βασισμένα στον σχεδιασμό ρομποτικών σκαφών που ανεφοδιάζουν πλατφόρμες πετρελαίου. Διαθέτουν μεγάλα, επίπεδα καταστρώματα από τα οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι επιτυχής δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου.

Το USS Ranger και το USS Nomad θα έχουν δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων (Eric Parsons/US Navy)

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη βάση του 5ου Στόλου στο Μπαχρέιν, το αμερικανικό ναυτικό βλέπει υποσχόμενα αποτελέσματα με μικρότερα, εμπορικά διαθέσιμα σκάφη, ανέφερε o αντιπλοίαρχος Τίμοθι Χόκινς, εκπρόσωπος του στόλου.

Ένα από τα πλοία που δοκιμάζονται είναι το Saildrone, ιστιοφόρο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια. Εξοπλισμένο με ραντάρ και κάμερες, φέρεται ικανό να επιχειρεί αυτόνομα για μήνες, χωρίς συντήρηση ή ανεφοδιασμό.

Το ρομποτικό ιστιοφόρο Saildrone προορίζεται κυρίως για αναγνωριστικές αποστολές (ΝΟΑΑ)

Μετά την επιτυχή δοκιμή της τεχνολογίας σε πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις τον περασμένο χειμώνα, ο 5ος Στόλος ανακοίνωσε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει αναπτύξει εκατό σκάφη χωρίς πλήρωμα.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Μάικ Γκίλντει, μέχρι το 2045 το πολεμικό ναυτικό θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του 150 μεγάλα ρομποτικά πλοία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα περίπου 350 συμβατικά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Για φέτος, το ναυτικό έχει ζητήσει από το Κογκρέσο χρηματοδότηση 433 εκατ. δολάρια για ρομποτικά πλοία επιφανείας και 284 εκατ. δολάρια για ρομποτικά υποβρύχια.

Πηγή: in.gr