Home Τεχνολογία Neuralink: Παραπληγικός παίζει σκάκι online με το τσιπ εγκεφάλου του Ελον Μασκ

Neuralink: Παραπληγικός παίζει σκάκι online με το τσιπ εγκεφάλου του Ελον Μασκ

Eπίδειξη του πώς δουλεύει το τσιπ εγκεφάλου που υπόσχεται να προσδώσει «τηλεπαθητικές» ικανότητες στους χρήστες, έκανε η εταιρεία του Ελον Μασκ Neuralink, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε επέμβαση, παίζει σκάκι στο διαδίκτυο, κινώντας τον κέρσορα ενός υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης του και της εμφυτευμένης πλακέτας.

Ο Νόλαντ Αρμπό, που ύστερα από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης δεν είναι σε θέση να κινήσει ούτε τα χέρια ούτε τα πόδια του, φαίνεται στο βίντεο να ελέγχει με άνεση τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τον Ιανουάριο, η Neuralink είχε εμφυτεύσει το τσιπ της στον εγκέφαλό του. «Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», ακούγεται να λέει ο Αρμπό, κατά τη διάρκεια του livestream.

 

Ο άνδρας που δέχθηκε εθελοντικά το εμφύτευμα, πρόσθεσε με ικανοποίηση ότι χάρη στο τσιπ της Νeuralink, μπορεί πλέον να παίζει και το ηλεκτρονικό παιχνίδι Civilization VI. Η Neuralink του έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει ξανά, και έπαιξε για 8 συνεχόμενες ώρες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η νέα τεχνολογία δεν είναι τέλεια και «αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα».

Η συσκευή του Neuralink εισάγεται στο κρανίο και διαθέτει μικροσκοπικά καλώδια που μπορούν να «διαβάσουν» τη δραστηριότητα των νευρώνων και να μεταδώσουν ασύρματα το σήμα σε κάποια κεραία.

Πριν λάβει άδεια να κάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, η εταιρεία είχε δοκιμάσει επιτυχώς το τσιπ της σε χοίρους και πιθήκους.

Πηγή: kathimerini.gr