Home Ιατρική-Βιολογία O εγκέφαλός μας, όπως τον βλέπει ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος στον κόσμο

O εγκέφαλός μας, όπως τον βλέπει ο ισχυρότερος μαγνητικός τομογράφος στον κόσμο

Ερευνητές της Atomic Energy Commission (CEA) της Γαλλίας, σκάναραν για πρώτη φορά έναν ανθρώπινο εγκέφαλο με τον πιο ισχυρό μαγνητικό τομογράφο που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα. Περίπου 20 υγιείς εθελοντές μπήκαν στο μηχάνημα, μετά το πράσινο φως των υπηρεσιών υγείας για τη χρήση της τεχνολογίας σε ανθρώπους.

Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργήθηκε έφτασε τα 11.7 teslas, προσφέροντας 10 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους νοσοκομειακούς τομογράφους.

||Είδαμε ένα επίπεδο ακρίβειας που δεν έχουμε δει ποτέ στη CEA. Με αυτό το μηχάνημα, μπορούμε να δούμε μικροσκοπικά αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκεφαλικό φλοιό ή λεπτομέρειες της παρεγκεφαλίδας οι οποίες ήταν σχεδόν αόρατες έως τώρα. Η ακρίβεια είναι απίστευτη. Θα μας επιτρέψει να ανιχνεύσουμε καλύτερα και να θεραπεύσουμε παθολογίες του εγκεφάλου.

 

Ο μήκους 5 μέτρων μαγνητικός τομογράφος φιλοξενεί ένα μαγνήτη 132 τόνων και παράγει 1.500 amps. Το άνοιγμα για τους ανθρώπους είναι 90 εκατοστά. Το design είναι το αποτέλεσμα δύο δεκαετιών έρευνας Γάλλων και Γερμανών μηχανικών.

||Η ισχύς των 11.7 teslas θα μάς βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου και να γνωστικών λειτουργιών, για παράδειγμα όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή όταν κάνουμε υπολογισμούς στο μυαλό μας.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως το πανίσχυρο μηχάνημα θα ρίξει επίσης φως στους μηχανισμούς πίσω από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Parkisnon’s και το Alzheimer, αλλά και σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια.

||Για παράδειγμα, ξέρουμε ποια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στο Alzheimer και ελπίζουμε να μπορέσουμε να μάθουμε πώς λειτουργούν τα κύτταρα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος μαγνητικός τομογράφος δε θα αντικαταστήσει τους νοσοκομειακούς, αλλά θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο έρευνας.

||Το μηχάνημα δεν πρόκειται να γίνει ένα κλινικό διαγνωστικό εργαλείο, αλλά ελπίζουμε η γνώση που θα αποκτήσουμε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τα νοσοκομεία.

 

Πηγή: unboxholics.com