Home Τεχνολογία Οι χάκερ χρησιμοποιούν ως…δόλωμα εικόνες του James Webb

Οι χάκερ χρησιμοποιούν ως…δόλωμα εικόνες του James Webb

Ως γνωστόν το Internet δημιουργήθηκε για να συνδέσει τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε το αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά όπως συμβαίνει με πολλές τεχνολογίες που αναπτύσσονται για στρατιωτικούς ή άλλους μυστικούς σκοπούς κάποια στιγμή βρίσκουν τον εμπορικό τους δρόμο. Η ύπαρξη του Διαδικτύου και η μαζικότητα που απέκτησε η χρήση του διευκόλυνε όσους ήθελαν για διαφόρους λόγους να εισβάλουν σε άλλους υπολογιστές. Οι χάκερ ανέπτυξαν διάφορες μεθόδους για να εισέρχονται «αθόρυβα» σε υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών.
 
Μια από τις δημοφιλείς μεθόδους που έκανε θραύση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την αυγή του 21ου αιώνα ήταν να ενσωματώνονται σε φωτογραφίες κακόβουλα λογισμικά. Οι χάκερ πλημμύριζαν τον κυβερνοχώρο με e-mail που έφταναν σε εκατομμύρια χρήστες τα οποία ανέφεραν ότι περιείχαν γυμνές φωτογραφίες διάσημων γυναικών (καλλιτεχνών, αθλητριών κ.α.). Οι φωτογραφίες (αληθινές ή πλαστές) περιείχαν κακόβουλο λογισμικό το οποίο μόλις ο ανυποψίαστος χρήστης άνοιγε στον υπολογιστή του μια από τις εικόνες ενεργοποιούνταν. Αρχικά οι χάκερ εμφύτευαν ιούς στους υπολογιστές οι οποίοι προκαλούσαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές στα συστήματα που χτυπούσαν. Αργότερα και καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν οι χάκερ αντί για ιούς εμφύτευαν στους υπολογιστές μέσω των φωτογραφιών ή άλλων δημοφιλών αρχείων λογισμικό με το οποίο αποκτούσαν τον έλεγχο των υπολογιστών.
 
Κάποιοι χάκερ προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ώστε να συνδυάσουν την ισχύ τους και να εξαπολύσουν μεγάλη έκτασης επιθέσεις σε διαφόρους στόχους που έχουν επιλέξει συνήθως τα κεντρικά συστήματα εταιρειών ή κρατικών υπηρεσιών και υποδομών. Άλλοι χάκερ προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο υπολογιστών χρηστών για να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα κυρίως αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο) ή κωδικούς e-mail και τραπεζικών συναλλαγών.
 
Όμως η μέθοδος της χρήσης δημοφιλών φωτογραφιών από τους χάκερ είχε ατονήσει εδώ και αρκετά χρόνια αφού οι χρήστες είχαν πια μάθει το… κόλπο. Όπως φαίνεται όμως το τεράστιο ενδιαφέρον για το νέο πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και τις εκπληκτικές εικόνες του Σύμπαντος που καταγράφει καθημερινά οδήγησε τους χάκερ στην επιστράτευση της παλιάς μεθόδου.
 
Οι χάκερ χρησιμοποιούν την πρώτη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την NASA από το James Webb. Μάλιστα την εικόνα αυτή δημοσιοποίησε μέσω των social media ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον οποίο έγινε η πρώτη παρουσίαση των εικόνων λίγες ώρες πριν δοθούν στη δημοσιότητα. 

NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO / Space Telescope Science Institut

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του James Webb που δείχνει γαλαξίες στα βάθη του Σύμπαντος την οποία χρησιμοποιούν οι χάκερ.

Πρόκειται για την πιο μακρινή και λεπτομερή εικόνα του Σύμπαντος στο υπέρυθρο του φάσματος. Αποτυπώνει σμήνη γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος τα οποία έχουν την κωδική ονομασία SMACS 0723. Τα σμήνη αυτά χρησιμοποιούνται από τους αστρονόμους ως μεγθυντικός φακός για να δουν και να μελετήσουν ακόμη πιο μακρινούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω από αυτούς, γαλαξίες που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν μετά την Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.

 
Οι χάκερ έχουν ενσωματώσει σε αυτή την εικόνα ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Securonix προς το παρόν δεν ανιχνεύεται από τα προγράμματα προστασίας από ιούς. Προσοχή λοιπόν σε άγνωστης προέλευσης αρχεία που «προσφέρουν» εικόνες από το James Webb…