Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας πρόκειται να ανακοινώσει την Τρίτη «μείζον επιστημονικό επίτευγμα» που αφορά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, αναφέρουν διεθνή μέσα.
Ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβερμορ» φέρονται να πέτυχαν για πρώτη φορά καθαρό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή να παραγάγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώθηκε στο πείραμα.
Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε αρχικά από τους Financial Times και επιβεβαιώθηκε αργότερα από πηγές του Reuters και του CNN.
Η «Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης» στο Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» χρησιμοποιεί μια συστοιχία ισχυρών λέιζερ για να θερμάνει μια μικρή ποσότητα υδρογόνου και να προκαλέσει σύντηξη.
Ο τελευταίος γύρος πειραμάτων φαίνεται ότι παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από ό,τι κατανάλωσαν τα λέιζερ, πιθανότατα όμως λιγότερη από την συνολική ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του όλου συστήματος.
«Το αποτέλεσμα αυτό απέχει πολύ από το πραγματικό θετικό ισοζύγιο ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι πρόκειται για επιστημονική επιτυχία, η οποία όμως απέχει πολύ από την προσφορά ελεύθερης ενέργειας» σχολίασε στο CNN ο Τόνι Ράουλστοουν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία.
Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αξιοποιήσουν τη σύντηξη, την πυρηνική αντίδραση που τροφοδοτεί τα άστρα, για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της καθαρής, ανεξάντλητης ενέργειας.
Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, στις οποίες βαριά άτομα όπως το ουράνιο διασπώνται σε ελαφρύτερα, στις αντιδράσεις σχάσης άτομα υδρογόνου ενώνονται να σχηματίζουν βαρύτερα άτομα ηλίου.
Τα προϊόντα της αντίδρασης έχουν ελαφρώς μικρότερη μάζα από την αρχική ποσότητα υδρογόνου, με τη μάζα που λείπει να μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία μπορεί τελικά να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ένα βασικό εμπόδιο είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές απαιτούν θερμοκρασίες άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, πάνω από 10 φορές υψηλότερες από τη θερμοκρασία στην καρδιά του Ήλιου.
Άλλες πειραματικές διατάξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση, καθώς χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να θερμάνουν υδρογόνο μέσα σε αντιδραστήρες που ονομάζονται «τόκαμακ».
Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στις 17.00 ώρα Ελλάδας από την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνολμ.
Σύμφωνα με τον Βιομηχανικό Σύνδεσμο Σύντηξης, μόνο το 2021 οι ιδιωτικές επενδύσεις σε πειράματα σύντηξης ξεπέρασαν τα 2,8 δισεκατομμύρια.
Πηγή: tovima.gr