Home Τεχνολογία Οι καινοτόμες τεχνολογίες αλλάζουν το τουριστικό προϊόν

Οι καινοτόμες τεχνολογίες αλλάζουν το τουριστικό προϊόν

Προηγμένα συστήματα επικοινωνίας παίρνουν την εξυπηρέτηση πελατών σε άλλο επίπεδο

 

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη αναβάθμισης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με στόχο η χώρα να καταστεί ξανά ανταγωνιστική όσον αφορά τον τουρισμό στη μετά-Covid εποχή, αλλά και να προσελκύσει τουρίστες από διαφορετικές αγορές.

Κεντρικό ρόλο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, με την εμφάνιση μεμονωμένων τουριστικών καταλυμάτων τύπου B&B, τα οποία διεκδικούν ολοένα και πιο μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Οι ξενοδόχοι, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των τουριστών και να προσφέρουν ένα πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό προϊόν, θα πρέπει να στραφούν, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση των υποδομών τους, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχουν να προσφέρουν νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα.

Στην αγορά υπάρχει πλέον μεγάλη γκάμα τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία να ανανεώσουν τις υποδομές τους, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, καθώς και να προσφέρουν υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε πελάτη, εμπλουτίζοντας την εμπειρία διαμονής του.

Ειδικότερα, εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα της επικοινωνίας, όπως η Alcatel-Lucent Enterprise, έχουν αναπτύξει διάφορες λύσεις που υπόσχονται την αναβάθμιση της προσφερόμενης εξυπηρέτησης καθώς και της επικοινωνίας με τον πελάτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα Smart Desk Phones, το Smart Guest Application και το OmniPCX Enterprise της Alcatel-Lucent Enterprise, τα οποία πολλαπλασιάζουν τα οφέλη της διαμονής, τόσο για τον επισκέπτη όσο και για το ίδιο το ξενοδοχείο. Μεταξύ άλλων, παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να κάνουν -είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων είτε μέσω των τηλεφωνικών συσκευών στα δωμάτιά τους- κρατήσεις στα εστιατόρια, μπαρ και σπα του ξενοδοχείου, να λαμβάνουν διάφορες χρήσιμες ενημερώσεις, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για τον καιρό, καθώς και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και τον φωτισμό στο δωμάτιό τους.

Πέρα από την παροχή διευκολύνσεων στους επισκέπτες των ξενοδοχείων, οι λύσεις αυτές διευκολύνουν και το προσωπικό υποδοχής κατά τη διεκπεραίωση της εργασίας του, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητά του με τους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, όπως για παράδειγμα ποιες υπηρεσίες του ξενοδοχείου χρησιμοποιούν και πότε τις χρησιμοποιούν, βοηθώντας έτσι τους επιχειρηματίες του κλάδου να προσαρμόζουν ανάλογα και να βελτιώνουν συνεχώς το προϊόν τους.

Σε δηλώσεις του, ο Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd, Θεόδωρος Ρούσου, ανέδειξε ότι «η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογικών λύσεων στις λειτουργίες ενός ξενοδοχείου μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως η βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός ξενοδοχείου, μέσα από την κατάργηση της εκτύπωσης ενημερωτικών φυλλαδίων ή μενού».

Όπως επεσήμανε, «η τεχνολογία σήμερα προχωρά με φρενήρεις ρυθμούς, αλλάζοντας τις ανάγκες και απαιτήσεις των τουριστών και δημιουργώντας συνεχώς ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. Η επιτυχής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αναμφίβολα θα εξαρτηθεί και από τα αντανακλαστικά και την έγκαιρη ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής».