Home Τεχνολογία «Πέταξε» πάνω στο νερό η πρώτη ηλεκτρική Formula 1 (Βίντεο)

«Πέταξε» πάνω στο νερό η πρώτη ηλεκτρική Formula 1 (Βίντεο)

Έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια κάποια 100% ηλεκτροκίνητα ταχύπλοα σκάφη που υπόσχονται γρήγορες μετακινήσεις μέσα στο νερό χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Παρουσιάστηκε τώρα το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος.

Το RaceBird είναι δημιουργία της εταιρείας SeaBird Technologies την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει η νεαρή Νορβηγίδα σχεδιάστρια Σόφι Χορν. Το RaceBird  μοιάζει με ένα σκάφος βγαλμένο από ταινία του Τζέημς Μποντ και πραγματοποίησε στον ποταμό Πάδο στην Ιταλία την πρώτη του «πτήση» όπως ονομάζουν την κίνηση του μέσα στο νερό οι κατασκευαστές του σκάφους.

 

Το RaceBird ζυγίζει 800 κιλά έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος δύο μέτρα. Το σκάφος λειτουργεί με ένα ηλεκτρικό κινητήρα 150 kw που του προσφέρει ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 100 χλμ. Το RaceBird θα είναι ένα από τα σκάφη που θα συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύπλοων σκαφών E1 Series που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν το 2023. Μάλιστα το RaceBird είναι το πρώτο τέτοιου είδους ταχύπλοο που κάνει την εμφάνιση του και αναμένεται με ενδιαφέρον η εμφάνιση και των ηλεκτρικών ταχύπλοων που θα παίρνουν μέρος σε αυτό το πρωτάθλημα.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα οργανώνει ο Ισπανός επιχειρηματίας Αλεχάντρο Αγκάγκ που ασχολείται με τη διοργάνωση αγώνων με ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε κάθε αγώνα του E1 Series θα συμμετέχουν 12 ομάδες σε αναμετρήσεις που θα διαρκούν 15 λεπτά. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το πρωτάθλημα θα ολοκληρώνεται σε δέκα αγώνες οι οποίοι θα διεξάγονται σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

 
Έχουν προεπιλεγεί 70 περιοχές ανάμεσα στις οποίες και περιοχές που απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για να σηματοδοτηθεί και η χρήση των φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας. Το Μονακό είναι ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και έχει αποφασισθεί ότι θα πραγματοποιείται εκεί κάποιο από τα θαλάσσια ηλεκτρικά Γκραν Πρι.