Home Τεχνολογία Ρομποτάκια θα καθαρίζουν τέλεια τα δόντια μας

Ρομποτάκια θα καθαρίζουν τέλεια τα δόντια μας

Επανάσταση στον καθαρισμό των δοντιών θέλουν να φέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «ACS Nano» οι ερευνητές παρουσιάζουν την πρόταση τους για τον καθαρισμό των δοντιών. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ομάδα μικροσκοπικών ρομπότ που έχουν την ικανότητα να μεταβάλουν το σχήμα τους. Τα ρομποτάκια μπορούν να καθαρίζουν τα δόντια με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο διεισδύοντας σε σημεία που οι οδοντόβουρτσες δεν μπορούν.

Τα ρομποτάκια μπορούν επίσης να «ξεπλένουν» στη συνέχεια τα δόντια και να πραγματοποιούν στη συνέχεια καθαρισμό παρόμοιο με αυτό που κάνει το οδοντικό νήμα παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ρομποτάκια μπορούν να προστατέψουν με τον καλύτερο τρόπο τα δόντια από τα προβλήματα που προκαλούν σε αυτά η πλάκα και τα επιβλαβή βακτήρια.

Τα ρομποτάκια διαθέτουν νανοσωματίδια οξειδίου σιδήρου που έχουν καταλυτικές αλλά και μαγνητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν την κίνηση των ρομπότ αλλά και το σχήμα τους ώστε αυτά να μετατρέπονται σε βουρτσάκια καθαρίζοντας την επιφάνεια των δοντιών αλλά και τα κενά ανάμεσα τους. Παράλληλα τα νανοσωματίδια των ρομπότ παράγουν αντιμικροβιακά συστατικά που εξοντώνουν τα βλαβερά για τα δόντια βακτήρια.

Στα πειράματα που έγιναν σε τεχνητές οδοντοστοιχίες αλλά και σε αληθινές τα ρομπότ αποδείχθηκαν αποτελεσματικά σε όλες τις αποστολές που τους ανατέθηκαν όπως την απομάκρυνση της κολλώδους ουσίας που μένει στα δόντια και προκαλεί την καταστροφή των δοντιών οδηγώντας σε σφραγίσματα καθώς και την πρόκληση ασθενειών των ούλων.

Πηγή: naftemporiki.gr